Smartphone met applicaties (Shutterstock)

Smartphone met applicaties (Shutterstock)

Uncategorized

Bindt het Verenigd Koninkrijk de strijd aan met online bedrijven en Big Tech?

Niels Geerinck

De Britse minister van Financiën en Economische Zaken Rishi Sunak wil via een wereldwijde samenwerking een zogenaamde ‘Amazon tax’ invoeren. Zodoende tracht hij de strijd aan te binden met Big Tech en online bedrijven die dankzij de coronacrisis enorme winsten boeken, ondanks economische moeilijkheden voor kleine ondernemingen.

Rishi Sunak hoopt een akkoord te kunnen bereiken over een globale belasting voor Big Tech en online bedrijven. Dit nog voor de G7 conferentie die plaatsheeft in het Britse Cornwall in juni. Het implementeren van zo een belasting vereist een stevige en diepgaande internationale samenwerking. De Verenigde Staten nemen alvast een positieve houding aan tegenover het voorstel. Dat liet de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen weten.

“Een van mijn prioriteiten voor de G7 van dit jaar is het uitbouwen van een internationaal akkoord. Het zal een nieuwe manier van belastingheffing worden voor deze bedrijven. Ik spendeerde al heel wat tijd in overleg met financiële ministers van over de hele wereld”, aldus Sunak in The Telegraph.

Het uitbouwen van een online verkoopbelasting is slechts één van de 30 geplande wijzigingen die Sunak wil doorvoeren met zijn ‘Tax Policies and Consultations Update’. De Britse overheid zoekt zo nieuwe manieren om de massieve uitgaven die ze gedaan heeft tijdens de pandemie te compenseren.

Snoeien in Big Tech

De Britse overheid wil ook de strijd aanbinden met Big Tech bedrijven zoals Facebook, Amazon en Google. Deze platformen samen verspreiden zowat 80 procent van alle online reclame. Facebook betaalde in 2019 slechts £28,5 miljoen belastingen op een opbrengst van £1,65 miljard. De Britse overheid wil door het 30-punten-plan efficiënter belastingen kunnen heffen op de verspreiding van online reclame.

Amazon versterkt zijn greep op de Britse economie door het invoeren van het nieuwe concept ‘Amazon Fresh’. In deze supermarkt betaalt de klant niet aan de kassa maar voert hij de artikelen in een applicatie in. Betalen gebeurt via het saldo op het Amazon account van de klant. Het burgerinitiatief ‘Big Brother Watch UK’ is erg verontrust aangezien Amazon zo heel wat persoonlijke informatie verkrijgt en deze ook opslaat. Er is vooralsnog geen transparantie over wat er met die gegevens gebeurt.

Men schat dat zo’n 250.000 kleine en middelgrote ondernemingen failliet zullen gaan door de aanhoudende lockdownmaatregelen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen