Illustratief. Foto Shutterstock.

Illustratief. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Boete van 2,7 miljoen voor bedrijf dat dodelijke vermageringspil produceerde

Wijnand Meeus

Servier, een Frans farmaceutisch bedrijf dat de vermageringspil Mediator produceerde, is maandag schuldig bevonden door de rechtbank in Parijs. Het gaat om ‘misleiding met verzwarende omstandigheden’ en ‘onvrijwillige doodslag en verwondingen’. Bijgevolg moet het bedrijf een boete van 2,7 miljoen euro betalen.

Het medicijn Mediator werd tussen 1976 en 2009 verkocht als vermageringspil en geneesmiddel tegen diabetes. De pil werd in totaal door ongeveer vijf miljoen mensen gebruikt. Het werd in 2009 van de markt gehaald omwille van de ernstige bijwerkingen. Het middel zou aan honderden mensen het leven hebben gekost. Openbaar aanklager Aude Le Guilcher noemt het een “cynische keuze” en “sinistere gok” van het bedrijf om de  financiële belangen boven de gezondheid van de consumenten te plaatsen, ondanks de “risico’s die niet genegeerd konden worden”.

Maandag werd de onderneming dan ook veroordeeld tot een boete van 2,7 miljoen euro. Ook de voormalige nummer twee van de onderneming, Jean-Philippe Seta, is veroordeeld tot vier jaar cel met uitstel. “Hoewel ze al vele jaren kennis hadden van de risico’s, (…) hebben ze nooit de nodige maatregelen genomen. De gebruikers van Mediator werden zo misleid”, oordeelde de rechtbank. De stichter en topman van het bedrijf, Jacques Servier, stierf reeds in 2014.

Niet enkel Servier maar ook het gemeenschapsmiddelenagentschap krijgt een boete van 303.000 euro. Volgens de rechtbank heeft het agentschap “gefaald in zijn rol als gezondheidspolitie en toezichthouder” en had het de vermageringspil van de markt moeten houden. In België werd het medicijn al verboden in 1977.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen