Bpost topman Jean-Paul Van Avermaet ontslagen

Foto: Jean-Paul Van Avermaet. PhotoNews. Bpost topman Jean-Paul Van Avermaet ontslagen

Binnenland politiek

Bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet ontslagen

Kristof Luypaert

Bpost-CEO Jean-Paul Van Avermaet is ontslagen door de raad van bestuur van Bpost. Dat melden De Tijd en De Standaard, en een woordvoerster van het postbedrijf bevestigde het nieuws aan Belga. Bpost verduidelijkt dat François Cornelis Van Avermaet niet opvolgt als CEO ad interim, maar uitsluitend het dagelijkse management op zich neemt. De beslissing kwam er vooral op vraag van de federale regering die meerderheidsaandeelhouder is.

PAL NWS opperde vrijdag al de vraag wanneer het doek zou vallen voor Bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet? Na de teleurstellende jaarresultaten die Bpost dinsdagavond moest publiceren, verloor het aandeel vorige week bijna een vijfde van zijn waarde. Dat is een bijzonder slecht resultaat. En het heeft bijgevolg een zware impact op de begroting van de federale overheid.

Ook de bedrijfswinst van 281 miljoen euro, wat meer dan 10 procent minder is dan vorig jaar bleef mijlenver onder de verwachtingen van analisten.

Volgende week dinsdag moest de CEO uitleg verschaffen tijdens een hoorzitting aan de Kamercommissie Overheidsbedrijven. Vlaams Belang-Kamerlid Nathalie Dewulf die namens de partij het Bpost dossier opvolgde riep vrijdag al op dat Van Avermaet beter zelf zou opstappen als CEO. “Ander en beter”, klonk het toen scherp. “De bedrijfsresultaten zijn verschrikkelijk. Om hierin nog verandering te kunnen brengen, dringt een vervanging van de verantwoordelijke zich op. Nieuwe bezems vegen schoner.”

Michael Freilich (N-VA): “Dit is de enige juiste beslissing, maar vooral ook een pijnlijke blamage voor minister De Sutter”

Het mandaat van Jean-Paul Van Avermaet, die als CEO op 13 januari 2020 is aangesteld, begon al onder een slecht gesternte. Van Avermaet, die voor zijn mandaat als CEO van de post aan het hoofd stond van Group 4, was verre van onbesproken. Zo opende de Belgische Mededingingsautoriteit al een onderzoek tegen de man wegens mogelijke prijsafspraken tussen verschillende beveiligingsfirma’s.

Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie startte een onderzoek. 

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) reageert enigszins cynisch maar noemt het een juiste beslissing: “C4’s afleveren gaat blijkbaar sneller dan postpakketten bij Bpost – dit is de enige juiste beslissing. Een CEO die loog over een lopend fraudeonderzoek kan je niet in dienst houden. Dit is vooral een pijnlijke blamage voor minister Petra De Sutter die donderdag in Villa Politica nog stelde dat er geen vuiltje aan de lucht was.

Lees hieronder ons artikel van vrijdag 12 maart.

https://redactie.palnws.be/2021/03/vlaams-belang-wil-dat-bpost-ceo-jean-paul-van-avermaet-zelf-stap-opzij-zet-bedrijfsresultaten-zijn-verschrikkelijk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen