Een vrouw in Brussel (Photonews)

Een vrouw in Brussel (Photonews)

Uncategorized

Brusselse politie wil seksisten op heterdaad betrappen

Simon Segers

Vanaf vandaag gaat de Brusselse politie in burger patrouilleren om mannen die vrouwen op straat lastig vallen te betrappen. Dat schrijft De Morgen. Het parket wil een einde maken aan de straffeloosheid inzake seksuele intimidatie.

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de vrouwen in Brussel al eens op straat zijn lastiggevallen, maar dat klacht indienen een zeldzaamheid is. “We kunnen wel wachten tot vrouwen een klacht komen indienen, maar dat gebeurt gewoon te weinig”, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. “Als we straatintimidatie willen stoppen, moeten we dus onze aanpak veranderen. We gaan niet meer wachten op meldingen, we gaan daders actief zoeken.”

Patrouilles in burger

Wekelijks zullen twee agenten in burger patrouilleren in gekende probleemzones, voornamelijk op en rond het openbaar vervoer. Indien al aangifte wordt gedaan, is het vaak moeilijk om de identiteit van de dader te bepalen. Van getuigen is meestal ook geen sprake, zodat het vaak woord tegen woord is. De politie wil daar nu verandering in brengen door daders op heterdaad te betrappen en meteen hun identiteitskaart te vragen. De daders worden verhoord op kantoor en de politie stelt een proces-verbaal op .

Het parket bevestigt ook te willen meewerken aan het project en extra aandacht te willen besteden aan de seksisme-pv’s. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) verklaart aan VRT: “Intimidatie kan zeer problematisch zijn en moet hard worden aangepakt. We willen absoluut garanderen dat zeker vrouwen kunnen gaan waar ze willen, gelijk waar in de stad, en zich ook kunnen kleden zoals ze willen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen