Brusselse rechtbank dwingt Belgische staat alle Covid-maatregelen op te heffen

Foto: Premie Alexander De Croo (Open Vld). Shutterstock.

Binnenland politiek

Brusselse rechtbank dwingt Belgische staat alle Covid-maatregelen op te heffen

Kristof Luypaert

De Brusselse Rechtbank van Eerste Aanleg heeft in kort geding de Belgische Staat bevolen een einde te maken aan de “Covid-maatregelen”, op straffe van sancties. Dat moet binnen de dertig dagen gebeuren. Dat bevestigde Audrey Lancker van de Liga van de Rechten van de Mens aan Belga.

De rechtbank heeft ook een dwangsom van 5.000 euro per dag opgelegd als de overheid de beslissing niet naleeft. Het betreft een uitspraak in kort geding en de overheid kan nog beroep aantekenen. Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is te horen dat het vonnis bestudeerd wordt.

De rechtbank is van oordeel dat de maatregelen van de regering om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan illegaal zijn. Lackner zegt dat de rechtbank bevestigt dat de wettelijke basis waarop de ministeriële besluiten gebaseerd zijn eigenlijk ongeldig is.

Zowel de Nederlandstalige als de Franstalige Mensenrechtenliga’s stapten enkele weken terug naar de rechtbank met een verzoekschrift, om het ministerieel besluit van 28 oktober, en zijn latere wijzigingen, te laten schorsen. De verdediging argumenteerde dat deze besluiten “gebaseerd zijn op ontoereikende rechtsgronden en systematisch worden onttrokken aan de Raad van State onder het mom van hoogdringendheid”.

Volgens de advocaten is die hoogdringendheid, na een gezondheidscrisis die nu al een jaar duurt, slechts een excuus om een parlementair debat over de maatregelen uit de weg te gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Brusselse rechtbank dwingt Belgische staat alle Covid-maatregelen op te heffen”

Plaats een reactie

Delen