Matt Groening tussen zijn twee personages: Bart en Homer Simpson - Foto: Shutterstock

Matt Groening tussen zijn twee personages: Bart en Homer Simpson - Foto: Shutterstock

Cultuuroorlog

Cartoonist en bedenker ‘The Simpsons’: “Ik denk dat dit een tijd is waarin mensen graag doen alsof ze beledigd zijn”

Niels Geerinck

De cartoonist en bedenker van The Simpsons Matt Groening laat weten dat hij echt niet geeft om de golf van kritiek die zijn klassiek personage ‘Apu’ teweeg brengt. De cartoonist laat weten ondanks de ‘woke whiplash’ nog steeds erg ambitieuze plannen te koesteren voor nog méér afleveringen met Apu. Het personage is één van de langstlopende uit de serie maar ontving onlangs erg veel verontwaardiging en kritiek omdat het een ‘beledigend raciaal Indiaans stereotype’ weerspiegelde.

Onlangs trad de blanke stemacteur Hank Azaria af. Het was hij die Apu van een stem voorzag. De acteur kreeg heel wat kritiek te verwerken op sociale media. Maar Matt Groening laat weten: “We hebben nog méér plannen voor Apu. We werken aan iets ambitieus. Dat is alles wat ik kan zeggen op dit moment”, aldus de cartoonist in een interview aan USA Today. “Ik denk dat dit een tijd is waarin mensen graag doen alsof ze beledigd zijn. Ik denk dat de kijkers slimmer zijn dan de woke-bende zal vermoeden en dat mensen met nuance kunnen omgaan, behalve degenen die geen nuances aankunnen natuurlijk.”, besluit hij.

Groening is niet van zins om de aard of de verhaallijn rond het personage van Apu te veranderen in nasleep van de golf aan kritiek. Naar eigen zeggen promoot hij geen negatief stereotype. “Ik vind de Apu-verhalen fantastisch, en hij is een van de meest genuanceerde personages in deze dwaze tweedimensionale tekenfilmshow. Dus ja, ik ben erg trots op Apu.”, voegt hij eraan toe.

Meer stemacteurs en diversiteit

De show kondigde eerder al aan dat ze geen blanke stemacteurs meer zal inhuren om de stemmen van niet-blanke personages te vertolken.

Toch voegt Groening toe dat het niet zijn idee was. “Het was niet mijn idee, maar ik vind het prima. Wie kan er tegen diversiteit zijn? Ik wil echter wel opmerken dat de acteurs niet werden ingehuurd om specifieke karakters te spelen. Ze werden altijd ingehuurd om alle karakters te doen die we bedachten. Voor mij is het verbazingwekkend om briljante acteurs te hebben, die meerdere stemmen kunnen spelen” voegde hij eraan toe. “Dat is een deel van het plezier van animatie, maar om inclusiever te zijn en meer mensen aan te nemen, ben ik daar volledig voor”, zo eindigt Groening.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen