Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (Shutterstock)

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (Shutterstock)

Uncategorized

Charles Michel beschuldigt Britten ervan uitvoer vaccins te blokkeren

Pieter Van Berkel

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel ging dinsdag in het verweer tegen de kritiek op het vaccinbeleid van de Europese Unie. Daarbij beschuldigde het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ervan de uitvoer van vaccins tegen te houden.

In zijn geschreven verklaring liet Michel verbazing blijken over de beschuldigingen dat de Europese Unie vaccins hamstert, terwijl het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten volgens hem veel meer doen om de uitvoer van vaccins tegen te houden.

“Ik ben ook geschokt door de beschuldigingen van ‘vaccinnationalisme’ aan het adres van de EU”, schrijft Michel. “Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben een totaalverbod ingesteld op de export van vaccins of vaccincomponenten die op hun grondgebied zijn geproduceerd. Maar de Europese Unie, de regio met de grootste vaccinproductiecapaciteit ter wereld, heeft eenvoudigweg een systeem ingevoerd om de uitvoer van in de EU geproduceerde doses te controleren.”

“Volledig onjuist”

De uitlating schoot bij de Britten in het verkeerde keelgat. Brits minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab (Con.) schreef een rechtzetting aan het adres van Michel. In dat schrijven zou hij verduidelijkt hebben dat “de Britse regering de uitvoer van geen enkel vaccin of bestanddelen van vaccins heeft geblokkeerd” en dat “verwijzingen naar een Brits uitvoerverbod of beperkingen op vaccins volledig onjuist zijn”.

Een diplomaat van de Europese Unie werd bovendien op het matje geroepen tijdens een vergadering van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nadien leek Michel zijn uitspraken enigszins te nuanceren. “Blij als de Britse reactie leidt tot meer transparantie en meer export, naar EU en derde landen”, schreef hij op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Charles Michel beschuldigt Britten ervan uitvoer vaccins te blokkeren”

Plaats een reactie

Delen