Charles Michel (voorzitter van de Europese Raad) - Foto: Shutterstock

Charles Michel (voorzitter van de Europese Raad) - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Charles Michel: ‘Europese verstandhouding met Rusland bevindt zich op een dieptepunt’

Niels Geerinck

De relaties tussen de Europese Unie en Rusland zitten op “een dieptepunt”. Die vaststelling heeft de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel maandag gemaakt na afloop van een telefoongesprek met president Vladimir Poetin. Eind deze week houden de Europese regeringsleiders een strategisch debat over de verhoudingen met Moskou.

“Voorzitter Michel uitte de mening dat de relaties tussen de Europese Unie en Rusland op een dieptepunt zijn”, zo klonk het na afloop van het telefoongeprek in een persmededeling van de Europese Raad. “Er is momenteel onenigheid op vele vlakken.” Volgens Michel kunnen de relaties met Rusland pas de goede richting uitgaan wanneer er duurzame vooruitgang wordt geboekt bij het vredesproces in Oekraïne, de stopzetting van hybride aanvallen en cyberaanvallen op lidstaten en de mensenrechten. In dat verband herhaalde hij zijn oproep om oppositieleider Aleksej Navalny vrij te laten.

Poetin van zijn kant meent dat de “onbevredigende” stand van de betrekkingen met de Europese Unie voortvloeit uit de “niet constructieve en soms tegenstrijdige positie van de Europese partners”, zo gaf het Kremlin na het telefoongesprek aan. “Van Russische zijde is de wens uitgesproken om een vorm van gedepolitiseerde samenwerking te herstellen.”

Michel en Poetin spraken ook over coronavaccins. Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) startte begin deze maand met de evaluatie van het Russische vaccin Spoetnik-V. Die rolling review-procedure is de laatste stap voordat de producent een formele aanvraag kan indienen om het vaccin toe te laten op de Europese markt. Intussen hebben enkele lidstaten wel al via een noodprocedure het vaccin aangekocht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Charles Michel: ‘Europese verstandhouding met Rusland bevindt zich op een dieptepunt’”

Plaats een reactie

Delen