Ook niet-Belgische kinderen krijgen voortaan elektronische identiteitskaart: “Identiteitsfraude tegengaan”

Kids-ID. Belga

Uncategorized

China en de Verenigde Staten slaan handen in elkaar tegen klimaatverandering

Niels Geerinck

China en de Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt over het oprichten van een nieuwe gemeenschappelijke werkgroep. De twee grootmachten zullen deze in het leven roepen om samen de klimaatverandering te kunnen tegengaan. Dat staat in de verklaring. Beide landen waren gedurende twee dagen in overleg in de Amerikaanse stad Anchorage, in de staat Alaska.

De onderhandelingen waren de eerste fysieke ontmoeting tussen de regering-Biden en de Chinese delegatie aan de VS. Die vergadering kwam allerminst makkelijk op gang. De twee landen lieten meteen hun tanden zien. Zo sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tot ontsteltenis van de Chinezen in zijn speech zijn zorgen over Hongkong, Taiwan en de vervolging van de Oeigoeren uit. De Chinese delegatie reageerde snel en kaartte de Amerikaanse agressie in het Midden-Oosten en de interne instabiliteit aan.

Redelijk constructief

Er werden echter geen grote doorbraken in de bilaterale betrekkingen tussen beide landen bereikt. Maar de Chinese diplomaten noemden de gesprekken “openhartig, diepgaand en constructief”, dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Beide landen “spraken hun bereidheid uit om de samenwerking of coördinatie op het gebied van klimaatverandering te verbeteren”, schrijft het staatspersbureau.

Ook zijn beide landen overeengekomen de diplomatieke relaties wederom te verbeteren. Die waren op een historisch dieptepunt. Na afloop van de tweedaagse gesprekken in de VS noemde de voorzitter van het Chinese buitenlandbeleid Yang Jiechi de onderhandelingen ‘constructief en nuttig. “Maar uiteraard zijn er nog steeds verschillen”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen