Oeigoervrouwen aan het werk in een textielfabriek in Xinjiang. Foto Shutterstock

Oeigoervrouwen aan het werk in een textielfabriek in Xinjiang. Foto Shutterstock

Uncategorized

China straft Groot-Brittannië omwille van kritiek op Oeigoerenbeleid

Simon Segers

Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken heeft verklaard dat 4 Britse entiteiten en 9 Britse individuen sancties zullen ondergaan. Beijing reageert hiermee op “het kwaadaardig verspreiden van leugens en desinformatie”.

Het gaat onder andere om de voormalige partijleider van de Britse Conservatieve Partij Iain Duncan Smith en de mensenrechtencommissie van diezelfde partij. Zij worden niet langer toegelaten op Chinees grondgebied. De regering verbiedt verder aan alle Chinese staatsburgers om enige vorm van handel met hen te drijven. Beijing reageert hiermee op de gecoördineerde sancties die de EU, Canada, de VS en Groot-Brittannië aan China opleggen omwille van de “schendingen van de mensenrechten tegen de Oeigoeren.”

Nike

“China is vastberaden om haar nationale soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen veilig te stellen. Wij waarschuwen het VK om de huidige koers niet verder te zetten. Anders zal China vastberaden verder reageren.”, verklaart het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sportmerk Nike liet recent weten geen gebruik te maken van de dwangarbeid van de Oeigoeren, waarop een bekende Chinese acteur zijn sponsordeals met Nike opzegde. Hij stak op sociale media een paar Nike-schoenen in brand, wat veel positieve reacties ontving.

Volgens de Verenigde Naties worden ongeveer 1 miljoen Oeigoeren, een Turkse minderheid in China, in de provincie Xinjiang vastgehouden in gesloten centra. De Chinese overheid geeft weinig informatie, maar het zouden “heropvoedingskampen zijn voor de geradicaliseerde islamitische Oeigoeren”. Er zijn sterke vermoedens dat hier sprake is van marteling, aanranding, sterilisatie en dwangarbeid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen