Joe Biden. Foto Shutterstock.

Joe Biden. Foto Shutterstock.

Uncategorized

China voert druk op president Biden op: “Hij moet sneller Trumps maatregelen afschaffen”

Niels Geerinck

China wil dat de Amerikaanse president Joe Biden sneller actie onderneemt. Biden moet de maatregelen die zijn voorganger nam tegen China en Chinese bedrijven ongedaan maken. Volgens de Chinese autoriteiten werkt de Biden-administratie niet snel genoeg en is het ook mede daardoor dat de verhouding tussen de Verenigde Staten en China steeds slechter blijft worden. Dat schrijft de Global Times.

Die spanning blijft stijgen tussen de VS en China. Nadat de afgelopen presidentsverkiezingen gewonnen werden door Biden, gaf China meteen aan veel hoop te hebben gevestigd op een de-escalatie van de (handels)relatie tussen beide landen. Die verzoeking bleef voorlopig uit door een ’te langzame werking van de Biden administratie’. Beijing wordt ondertussen erg zenuwachtig.

Door de onbeslistheid van Biden ziet China haar ‘China National Offshore Oil Corporation‘ (CNOOC) verdwijnen van de aandelenmarkt in New York. Het bedrijf was zo’n twintig jaar lang actief op de aandelenmarkt maar werd daarvan verbannen sinds afgelopen maandag. Het verbannen is een rechtstreekse maatregel die genomen werd tijdens de regeerperiode Donald Trump in november vorig jaar.

Geen onbeschreven blad

De GNOOC was volgens de VS een omstreden speler op geopolitiek vlak. Zo speelde het volgens de Nikkei Asian Review een centrale rol in de territoriale conflicten in de Zuid-Chinese Zee en de geplande zeeboringen daar. Het bedrijf zou ingezet zijn door Beijing om de aansprakelijkheid van Vietnam en de Filipijnen in de Zuid-Chinese Zee af te wenden. En de twee landen zo tot een compromis te provoceren. De Chinese overheid laat weten dat ze het schrappen van het bedrijf nog altijd zien als een provocatieve actie van de VS.

Toch is de Chinese overheid niet alle vertrouwen in Biden al meteen verloren. Volgens enkele optimistische geluiden zal Biden snel weer ‘de voordelen ontdekken van een gezonde relatie en competitie tussen China en de VS’

Volgens Beijing ligt de sleutel tot verzoening in Washington. Zo wordt geanticipeerd dat Biden nog meer toenadering tot China zal zoeken eens de binnenlandse politiek in de VS wat minder onstuimig is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen