Uncategorized

De lange politieke armen van de El Kaouakibi’s

Kristof Luypaert

De massamedia zijn tegenwoordig stil over Sihame El Kaouakibi. Zelfs Egbert Lachaert sluit een comeback niet uit. Wie de familie El Kaoukibi kent weet dat naast ‘sociaal’ ondernemerschap vooral ‘netwerken’ een familietrekje is. In 2019 waarschuwde Peter Velle die als ex-moslim en informant van de staatsveiligheid bekend staat om zijn uitgebreide kennis van het salafistische milieu, al voor de connecties bij de El Kaouakibi’s. We keken samen met hem achter de schermen van enkele obscure vzw’s.

Sihame El Kaouakibi en familieleden hebben in politieke kringen heel wat connecties. Volgens kenners zoals Velle bestaan er duidelijke banden tussen haar broer Saïd El Kaouakibi en salafistische milieus. Ook het feit dat Sihames zus Fikria El Kaouakibi in Qatar werkt zou volgens Velle tot nadenken moeten stemmen.

De link tussen Open Vld-parlementslid Sihame El Kaouakibi en de salafistische islam omschreef Peter Velle in 2019 in ’t Pallieterke als volgt: “Said is de voorzitter van de salafistische organisatie Al Mawada. Al in 2011 waarschuwde ik voor de praktijken van deze radicale islamclub. Toen werd de Saoedische jihadprediker Mohamed Al-Arifi naar ons land gehaald. Said beweerde dat Al-Arifi een gematigde en liberale moslim is. Een grove leugen! Deze prediker roept immers openlijk op om ongehoorzame vrouwen te slaan en ronselt moslimjongeren voor de gewapende jihad. Media lachten met mijn waarschuwingen en traditionele politici negeerden me. Ik was in hun ogen een onruststoker, fantast en islamhater.”

De waarschuwingen van Velle vielen in dovemansoren. Het vervolg kent u. Zelfs oud-minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zag er als voogdijminister van de staatsveiligheid geen graten in om samen op de foto te gaan met Saïd El Kaouakibi.

Niet verrassend stelt Velle: “Koen Geens staat erg open tegenover de islam. Zijn dochter is gehuwd met een moslim. Tijdens een lezing voor vzw Mahara, een studentenorganisatie met salafistische banden, noemde Geens zijn schoonzoon de meest wijze persoon die hij kent.”

Vzw Al Mawada en Mahara studentenvereniging

Minister van Justitie Koen Geens te gast bij studentenvereniging vzw Mahara

Saïd El Kaouakibi is lid van de raad van bestuur van Al Mawada Charity vzw. De vzw Mahara is volgens Velle “een salafistische studentenvereniging die vooral actief is in Antwerpen en gelieerd aan de islamitische politieke partij D-SA (KL,Democratisch-Solidair Appel)”.

Die partij haalde bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 twee verkozenen. De voorlopers van Al Mawada Charity vzw waren ‘De Middenweg’ en ‘Jongeren voor Islam’.

Studentenvereniging Mahara omschrijft zichzelf op hun website als een “open, inclusief en onafhankelijk netwerk van studenten en alumni”. De missie luidt: studenten en alumni verenigen en inspireren “vanuit onze islamitische waarden om hen te vormen tot bekwame, verantwoordelijke en moreel gedreven leiders”.

Onderzoek van Velle wees uit dat de vzw Al Mawada van Said El Kaouakibi regelmatig opduikt bij studentenvereniging Mahara waar ze geregeld lezingen houden. Pittig detail. Ook voor studentenvereniging Mahara kwam voormalig minister van Justitie Koen Geens ooit zelf spreken. Op 16 september 2020 hield ook Antwerps gouverneur Cathy Berx een zoomvergadering met de islamitische studentenorganisatie om de coronacrisis te bespreken en te luisteren naar hun advies.

Nordine El Kaouakibi, actief in de lokale politiek in Boom en sp.a. kandidaat op de provincieraadslijst

Nourdine El Kaouakibi: Sihames machtige broer

Nourdine El Kaouakibi is al jarenlang actief in de Boomse politiek. Op 14 oktober 2018 raakte hij  verkozen met 967 voorkeurstemmen voor de lokale lijst ‘BOOM-één’, met het op een na grootste aantal voorkeurstemmen.

Nourdine kandideerde ook op de Antwerpse provincielijst voor sp.a. Ook in die partij hebben de El Kaouakibi’s een uitgebreid netwerk. Niet zo’n verrassing dus als sp.a’er Johan Vandelanotte aan de zijde van Sihame opdook als advocaat.

Velle omschrijft Nourdine als een man “met veel invloed in de lokale moskee Al-Hijra”. Hij dook er op tijdens een benefiet georganiseerd door de vzw Al Mawada Charity van Said El Kaouakibi. Andere leden van de raad van bestuur zijn onder meer Mohamed Chatouani, een islamleraar en dialoogcoach bij de Erasmushogeschool in Brussel en Zohra Salhi.

Benjamin Dalle te gast bij de vzw Nour
Marc Van Ranst, te gast bij vzw Nour

Nourdine die zoals Sihame de voordelen van de vzw-industrie kent is voorzitter bij vzw Nour. Die vzw krijgt ook ondersteuning van de Vlaamse overheid. Nog een andere vzw waar Nourdine bij betrokken is, de vzw Intisaar, biedt jonge meisjes “een stimulerende en geborgen omgeving waarbinnen ze hun vrije tijd kunnen besteden”. Het aanbood is dan wel ruim, maar wel netjes afgescheiden van de jongens.

Welkom aan Benjamin Dalle en Marc Van Ranst

Beide vzw’s waarin Nourdin El Kaouakibi actief is bieden regelmatig een platform aan Vlaamse politici die toegang zoeken tot de allochtone gemeenschap. Zo passeerde nauwelijks een maand geleden op 6 februari 2021 onder meer Vlaams Minister van Jeugd Benjamin Dalle nog de revue.

Maar ook linkse invloedrijke figuren zoals viroloog Marc Van Ranst behoren tot het netwerk van El Kaouakibi. De politieke gasten ook van andere partijen worden telkens bijzonder warm verwelkomd door Nourdine. Marc Van Ranst kreeg overigens van Saïd El Kaouakibi ooit een cheque overhandigd voor het onderzoek naar Corona.

Vzw Roots: de spin in het web


Nourdine El Kaouakibi speelt een belangrijke rol bij  Roots vzw. Zo kondigt de vzw hem op 1 juni 2020 op Twitter opnieuw aan als één van de bestuurders. “Wij heten Samardzic Amila, Ellen De Ridder, Chaima Seddik, Nourdine El Kaouakibi en Redouane Afkir welkom in het bestuur van Roots vzw en wensen hen veel succes toe”.

In een tweet van 1 juni 2020 wordt Nourdine Kaouakibi (opnieuw) verwelkomd in het bestuur van vzw Roots

Deze vzw is de opvolger van het Platform Allochtone Jeugdwerkingen (PAJ) en bestaat sinds 1998. Het noemt zich “de enige koepelorganisatie voor allochtoon jeugdwerk in Vlaanderen”. Gelegen in de Coebergstraat heeft de vzw ‘bijhuizen’ in de  Oudstrijdersstraat te 2140 Antwerpen en in de Quellinstraat 2018 Antwerpen.

“Ze ondersteunen jeugdwerkorganisaties met verschillende etnische, culturele, en levensbeschouwelijke wortels en werken samen met vrijwilligers, leden, en partners aan een sterk en divers jeugdwerk, klaar voor de toekomst.”

Deze vzw heeft bijzonder veel macht en invloed en vanuit de vzw en de personen errond vertrekken connecties naar zo’n 14 andere vzw’s. Waaronder een link naar Muslinked VZW, vzw De Palmboom en de Federatie van Marokkaanse Verenigingen. Deze laatste ontvangt jaarlijks ca. 388.000 euro van de Vlaamse Regering.

vzw Muslinked: netwerkorganisatie voor moslims

Spilfiguren in deze structuren zijn El Moussaoui Abdelilah, Mahli Latifa en Kaldoun Najim. Ook een hoge ambtenaar van de stad Mechelen, Illias Marraha, is sinds augustus 2017 lid van de raad van bestuur van Muslinked vzw, een populaire netwerkorganisatie voor moslims.

In januari 2018 richt Marraha overigens het bedrijfje Axuda Consultancy op. Samen met onder meer Setta Yasmia, Bouzakoura Amina en Bellafkih Abdelkarim. Alle vier zijn ze lid van de raad van bestuur van Muslinked vzw.

Terug naar de vzw Roots. Die mag van de stad Antwerpen een werking organiseren “die er mee garant voor staat dat alle aangesloten lidverenigingen standhouden en kansen krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen in de uitdagende context van een stedelijke omgeving”. In de afsprakennota lezen we overigens dat de stad het gebouw in de Coebergerstraat 35-37, 2018 Antwerpen ‘ter beschikking’ stelt aan de ontvanger.

De 26 Antwerpse lidverenigingen kunnen zo rekenen op erkenning door de stad Antwerpen. Roots vzw vormt de tussenschakel naar de 26 verenigingen en de stad. Daartoe geeft Stad Antwerpen jaarlijks een enveloppe van 69.250 euro aan Roots.

Ook Nourdine El Kaouakibi, staat dus als bestuurder van vzw Roots bovenaan in de piramide en oefent invloed uit op de lidverenigingen. Een andere spilfiguur in de vzw Roots is Najim Kaldoun. Hij lidmaatschap van de Raad van bestuur bij Roots sinds 1 april 2018. Daarnaast is hij dat ook bij de vzw Forum van Etnisch-Culturele minderheden, bij vzw De Gemeenschap en bij Jeugdwerk ondersteunen in Sint Niklaas. Bij vzw De Gemeenschap is hij bestuurder.

Velle liet alvast zijn licht schijnen op nog twee andere lidverenigingen die een vertakking zijn van Roots vzw en die aandacht verdienen, naast de studentenvereniging vzw Maharra.

vzw De Palmboom: “Gerund door broer van IS-terrorist”

Volgens Velle krijgen kinderen in De Palmboom les van “verantwoordelijken van het salafistische Al Mawada waarvan Said El Kaouakibi voorzitter is”.

“Dat is een radicale islamschool, waarbij enerzijds ook een familielid van IS-terrorist Hicham Chaib, Mohamed Amin Chaib, en anderzijds de voorzitter van jihad-moskee De Koepel (waarvan de imam naar terreurgroep IS in Syrië trok) opduiken in de oprichtingsstatuten”, verduidelijkt Velle.  

De vzw is opgericht op 6 juli 2018 met als doel te Antwerpen een “multiculturele werking te organiseren, te streven naar een harmonieuze multiculturele samenleving met gelijke kansen voor iedereen”.

“In die islamschool werkt er ook een lerares die op facebook IS-propaganda ‘leuk’ vindt. Dat laatste heb ikzelf een tijdje geleden gemeld bij de politie.”, legt Velle uit. Abdelilah El Moussaoui, een van de oprichters van vzw De Palmboom is tevens ook lid van de raad van bestuur bij vzw Roots.

“El Kaouakibi bekwam 11 miljoen euro voor zomerscholen die vzw PEP mee mag organiseren”

“PEP vzw (Positive Education Psychology) is een zeer chique naam voor een vereniging met duidelijke islamitische inspiratie”, stelt Velle. Desalniettemin kreeg Sihame El Kaouakibi het voor mekaar dat de Vlaamse Regering via Ben Weyts en Bart Somers 11 miljoen euro ‘vrij maakten’ voor zomerscholen.

Peter Velle: “In oktober 2017 kreeg de betreffende vzw bij opstart 50.000 euro aan subsidies van toenmalig Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. PEP vzw wil zogezegd kwetsbare jongeren via rolmodellen coachen, hen op hun talenten wijzen en hen betere kansen in het onderwijs te bieden. En stel je voor, als één van die rolmodellen wordt toch wel Sihame El Kaouakibi naar voren geschoven zeker! Geen toeval… Sihame zorgt er zelfs voor dat PEP vzw ‘zomerscholen’ mee mag organiseren in heel Vlaanderen ondersteund door de Vlaamse regering met maar liefst 11 miljoen euro!”

De expertise om hier een echt succes van te maken, is er alvast wel schrijft El Kaouakibi op de Open Vld website : “Ik maakte de oefening alvast voor Antwerpen en er liggen veel kansen. Als het stadsbestuur bijvoorbeeld samenwerkt met Teach for Belgium, kunnen we leerkrachten extra ondersteunen. Voor outreaching heb je alvast PEP vzw die samen met de rest van het middenveld kwetsbare jongeren kan bereiken en toeleiden naar zomerscholen. Zomerklap en Zomerbabbel kunnen hun jarenlange ervaring delen om echt op basis van best practices te werken. In Antwerpen hebben we bijvoorbeeld ook Meraki, die een sterk netwerk van bedrijven in stelling kunnen brengen om deuren te openen.”

Nooit rechtstreekse cheque aan PEP

In een reactie aan PAL NWS laat Michael Devoldere, woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vandaag weten dat “er in werkelijkheid slechts een dikke twee miljoen euro besteed is aan de zomerscholen“.

Devoldere verduidelijkt: “Alleen scholen en lokale besturen konden zomerscholen organiseren. Het is best mogelijk dat een lokaal bestuur of een school heeft samengewerkt met PEP. Maar wij hebben dus zeker geen rechtstreekse cheque geschreven aan PEP. Vzw PEP kreeg in de vorige regeerperiode inderdaad steun vanuit Onderwijs, maar die steun is door minister Weyts al lang geschrapt.

(nvdr: wegens een opmaakfout is dit artikel dat verschijnt in de gedrukte versie van ’t Pallieterke helaas niet correct afgedrukt; om die reden besliste de redactie het artikel online GRATIS aan te bieden, onze excuses voor het ongemak)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen