Klaver en Bouchallikht. Foto Klaver: Photo news.

Klaver en Bouchallikht. Foto Klaver: Photo news.

Uncategorized

De nederlaag van links Nederland: Klaver dan toch geen klavertje vier voor GroenLinks

Ruben Notteboom

De beloftevolle Jesse Klaver is dan toch niet het klavertje vier waarop de partij GroenLinks had gehoopt. Hij dacht kandidaat te zijn om premier te worden, maar de verwachte groene golf liep, net zoals in België en voor Kristof Calvo (Groen), af met een sisser.  

GroenLinks verliest 6 zetels in de Tweede Kamer en zakt naar 8. Ook andere linkse partijen, zoals SP en PvdA, deden het slecht. De SP blijft met 9 zetels zitten en verliest er dus 5. PvdA blijft hangen op 9 zetels.

Nieuwe partijen, feest bij liberalen, groei bij FvD, maar een nederlaag voor linkse partijen

Terwijl de liberalen van VVD en D66 feesten, FvD een gigantische vooruitgang boekt, er nieuwe partijen in opmars zijn zoals JA21 en VOLT, hebben de (extreem)linkse politici weinig te vieren. Zeker SP en GroenLinks kregen zware klappen.

Jesse Klaver, de voorzitter van GroenLinks, erkent in De Telegraaf dat zijn partij “ongelofelijke klop gekregen heeft”. “Soms heb je successen, soms tegenslagen,” klinkt het. 2 jaar geleden geloofde hij dat hij de VVD en CDA aan de zijlijn kon plaatsen “met hun slome klimaatbeleid”, hopend op superverkiezingen. Volgens De Telegraaf straffen de kiezers hem vooral af omdat hij het kabinet te snel steunde tijdens de begrotingsbehandeling.

GroenLinks verloor de jeugd

Ten slotte verloor hij de jeugd. Zijn TikTokactiviteiten zoals Koken met Klaaf sloegen niet zo aan zoals hij had gewild. GroenLinks had gehoopt op een links eenheidsfront met PvdA, SP en zelfs D66, maar die gevoelens bleken niet wederzijds te zijn.

Daarnaast is de partij ook intern verdeeld. De hele zaak rond Kamerlid Zihni Özdil is een voorbeeld van die verdeeldheid. Klaver wilde namelijk de steun voor het leenstelsel voor studenten intrekken, wat hij ook deed. Maar daar kwam een hevige reactie op. Zihni Özdil sprak van een “onherstelbare vertrouwensbreuk” en stapte op.

Islamextremisme in de partij van Klaver

Ook kreeg Klaver de affaire met Kauthar Bouchallikht te verteren. Deze islamitische kandidaat is namelijk zeer antisemitisch en stelde Israël gelijk aan het terreurleger van de Islamitische Staat. Ze heeft ook een bestuursfunctie bij het Forum Of European Youth And Student Organisations, Femyso, gelinkt aan de extremistische Moslimbroederschap.

Klaver reageerde er enkel op dat “hij Femyso niet zal verdedigen, maar er ook niets mis mee ziet.” Ook gaf Bouchallikht een lezing voor het extremistische Milli Görüs. Klaver sprak enkel zijn afkeuring uit en noemde het “een slecht idee om daar training te geven.” Hulya Elmas reageerde aan De Telegraaf dat “de hoofddoek van Kauthar voor GroenLinks werkt als een blinddoek” en dat daarom Klaver niet juist reageert. Uiteindelijk gaf hij wel min of meer toe dat “ze te lichtzinnig op de lijst was gezet.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen