De Roover (N-VA) haalt hard uit na opheffing coronamaatregelen door rechtbank: "Wat een blamage voor uw beleid"

Foto: Peter De Roover (N-VA) YouTube

Uncategorized

De Roover (N-VA) haalt hard uit na opheffing coronamaatregelen door rechtbank: “Wat een blamage voor uw beleid”

Kristof Luypaert

N-VA Fractieleider Peter de Roover haalt zwaar uit naar de regering nadat vandaag de Brusselse rechtbank van eerste aanleg in kort geding de Belgische Staat heeft bevolen binnen de 30 dagen een einde te maken aan de Covid-maatregelen, op straffe van dwangsom van 5.000 euro. Dit is het ‘accident waiting to happen’ waarvoor de regering de ogen sloot, zegt De Roover.

Peter De Roover (N-VA) reageert alvast scherp op de uitspraak in kort geding.

“Vandaag gebeurt waar ik reeds maanden voor waarschuw. Deze regering nam enorme risico’s door te kiezen voor ministeriële besluiten bij het doorvoeren van vrijheidsbeperkende maatregelen in haar coronabeleid. Die waarschuwing is door de regering in de wind geslagen maar vandaag krijgt de Liga voor de Mensenrechten gelijk van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg en moeten alle coronamaatregelen binnen de 30 dagen worden opgeheven.”

Het oordeel van de rechtbank betekent een politieke overwinning voor de oppositie die al enige tijd kritiek uitte op de onwettelijkheid van de coronamaatregelen.

Dit is het ‘accident waiting to happen’ waarvoor de regering de ogen sloot. Premier De Croo verklaarde op 31 januari op De Zevende Dag dat hij geen bijkomende onzekerheid wilde toevoegen, met name een juridische onzekerheid. Hoe wrang klinken die woorden vandaag. Deze regering heeft in het doorvoeren van haar corona-maatregelen met vuur gespeeld en ze werd gewaarschuwd, zowat week-na-week in het parlement, die instelling die volgens deze regering niet echt een grote rol moet spelen.”

Door een periode van 30 dagen te voorzien behoedt de rechter de regering voor de totale chaos. “De politieke schade is gigantisch. Wat een blamage voor uw beleid mijnheer de premier en mevrouw de minister”, besluit De Roover

Het betreft een uitspraak in kort geding en de overheid kan nog beroep aantekenen. Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is te horen dat het vonnis bestudeerd wordt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen