AstraZeneca-vaccin (Shutterstock)

AstraZeneca-vaccin (Shutterstock)

Uncategorized

Deense (60) stierf aan “ongebruikelijke symptomen” na inenting met AstraZeneca-vaccin

Axelle Bostoen

Een Deense vrouw die stierf na een inenting met het AstraZeneca-vaccin had “ongebruikelijke symptomen”, zoals een laag aantal bloedplaatjes, bloedstolsels in kleine en grote bloedvaten en bloedingen. Dat meldt het Deense medicijnagentschap.

Ondertussen zijn, na meldingen van ernstige bijwerkingen zoals trombose, al een tiental landen gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Ook in België kwamen al twee gevallen van trombose na AstraZeneca-vaccinatie aan het licht. Het Italiaanse gerecht nam maandag een lading AstraZeneca-vaccins in beslag nadat een man enkele uren na zijn inenting overleed.

Tanja Erichsen, afdelingshoofd bij de geneesmiddelenbewaking van het Deense medicijnagentschap, legt uit aan het Deense Politiken dat de symptomen niet overeenkomen met wat men normaal gesproken met bloedstolsels zou associëren.

Trombose

Ook Deense hoogleraar trombose, Torben Bjerregaard bevestigt dat een laag aantal bloedplaatjes ongebruikelijk is voor mensen met bloedstolsels. “Het lijkt erop dat het vaccin binnenkomt en het immuun- en bloedstollingssysteem ertoe aanzet om te denken dat je een ernstige infectie in het lichaam hebt”, zegt hij. “In de vele jaren dat ik met bloedstolsels heb gewerkt, heb ik het niet in verband gebracht met vaccins, maar ik kan absoluut niet ontkennen dat we het hier nu niet over hebben.”

Hetzelfde ziektebeeld is gezien bij enkele mensen die het vaccin in Noorwegen kregen. Daar werd trombose vastgesteld bij drie gezondheidswerkers die werden opgenomen in het ziekenhuis. Een van de drie gezondheidswerkers is vandaag overleden, dat stelt het Noorse medicijnagentschap. Daarnaast stelde men vast dat verschillende jongere patiënten huidbloedingen kregen na inenting met het AstraZeneca-vaccin.

Het ziektebeeld wordt verder onderzocht door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en de andere geneesmiddelenautoriteiten in de EU. Vandaag wordt een nieuw advies verwacht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Axelle Bostoen (1998) heeft oog voor bestuur en beleid. Ze is vooral geïnteresseerd in wat er bij de burger speelt en houdt zich bezig met cultuur, dierenwelzijn en de invloed van de staat op de markt en de gemeenschappen.

Plaats een reactie

Delen