Demir (N-VA): "Ik word gechanteerd door de stookoliesector"

Demir (N-VA): "Ik word gechanteerd door de stookoliesector"

Binnenland politiek

Demir (N-VA): “Ik word gechanteerd door de stookoliesector”

Kristof Luypaert

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) voelt zich naar eigen zeggen “gechanteerd door de stookoliesector”. Dat verklaarde ze woensdag bij een gedachtewisseling met de Vlaamse Ombudsdienst in het parlement.

In het regeerakkoord is opgenomen dat er dit jaar een verbod zou komen op de plaatsing van stookolieketels bij nieuwbouw en bij ingrijpende energetische renovaties. Het regelgevend kader daarvoor moet nog worden uitgewerkt.

Maar volgens de minister tracht de sector haar te chanteren. Met de bedoeling het verbod in te trekken. De leveranciers van stookolie zouden weigeren het stookolietankfonds te lanceren, zolang er nog sprake is van een verbod. Dat fonds moet helpen om de saneringskosten voor eigenaars en gebruikers van gebouwen met een stookolietank te beperken.

De financiering moet gebeuren via de overschotten van BOFAS (het fonds voor de sanering van tankstations). En met een extra heffing op stookolie. Particulieren zouden tot 200.000 euro kunnen krijgen voor de sanering van hun gronden, waar ze vaak al jarenlang op wachten.

“Die oude krokodillen komen ons nu met het mes op de keel zeggen dat ze eigenlijk niet van plan zijn om het erkenningsdossier in te dienen zolang we doorgaan met de uitfasering”, zei Demir woensdag. “Al die mensen die jarenlang klant waren en stookolie hebben betaald, worden nu in de steek gelaten door die oude krokodillen van Promaz (de naam van het stookoliefonds, red.). Als ze denken dat ze die kost naar de overheid moeten doorschuiven, zijn ze aan het verkeerde adres.”

Volgende week heeft Demir opnieuw een overleg gepland met de sector. Johan Danen van Groen stelt voor om hen ook in het parlement uit te nodigen. “Het gaat niet op dat zij dit op de overheid proberen afschuiven, zij moeten hier echt wel hun verantwoordelijkheid nemen“, zei hij. “Ze hebben decennialang bakken geld verdiend op de kap van mensen met stookolie-installaties.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen