Hedendaagse Egyptenaren combineren hun gezicht met dat van een historische Egyptenaar. Foto Twitter

Hedendaagse Egyptenaren combineren hun gezicht met dat van een historische Egyptenaar. Foto Twitter

Uncategorized

Demir wil stortplaatsen in 147 gemeenten omvormen naar bos

Wijnand Meeus

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) wil  256 stortplaatsen in 147 gemeenten omvormen tot extra bos. De Vlaamse regering heeft de ambitie om tegen 2024 4.000 ha extra bos aan te leggen in Vlaanderen. Door het omvormen van de stortplaatsen kan men al 485 ha daarvan realiseren, meldt ze zaterdag in een persbericht.

Minister Demir gaf vorig jaar de opdracht aan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) om zijn voormalige stortplaatsen in kaart te brengen. En ze is tevreden met het resultaat. In totaal werden 256 potentiele plaatsen in 147 gemeenten gevonden. “Al deze lokale besturen krijgen nu het aanbod om op kosten van OVAM een oriënterend bodemonderzoek te laten uitvoeren en kunnen daar bovenop nog een subsidie krijgen voor het bebossen zelf. Een uniek aanbod waarvan ik hoop dat alle lokale besturen er op in gaan. Samen kunnen we Vlaanderen aanzienlijk groener maken”, klinkt het bij een gemotiveerde Demir.

“Veel gemeenten staan te popelen om bij dragen aan een groener Vlaanderen”

De grootste bebosbare oppervlakte is te vinden in Gent met 73,93 ha. In de provincie Limburg is de thuisstad van minister Demir, Genk, koploper met 27,05 ha. In de provincie Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen is die eer weggelegd voor respectievelijk Machelen (10,45ha), Bonheide (16,4ha) en Brugge (28,1ha). “Dat wil zeggen dat die percelen op korte termijn beschikbaar kunnen komen voor extra bos”, gaat Demir verder. “Uiteraard zal daar soms nog een oriënterend bodemonderzoek voor nodig zijn. Als de gemeenten ingaan op ons aanbod, voorzien we via OVAM daarvoor de nodige middelen. De enige voorwaarde is dat ze dit terrein dan ook effectief omzetten naar bebossing of natuurontwikkeling/-herstel. Maar, ook voor het aanplanten van de bomen of de spontane verbossing voorzien we voor hen financiële en inhoudelijke ondersteuning.”

De Kempense gemeente Arendonk zal de spits afbijten. De OVAM zal hier het oriënterend bodemonderzoek uitvoeren voor de stortplaats van 0,23ha en er werd zelfs nabije potentie gezocht voor een toekomstige bos van 3,5 ha. “Veel gemeenten staan te popelen om bij dragen aan een groener Vlaanderen. Met ons aanbod aan hen kunnen zij vlotter dan gedacht hun eigen gronden een nuttige en gezonde bestemming geven en bijkomend bos aanplanten”, besluit Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen