Streamingdienst Disney+. Shutterstock

Streamingdienst Disney+. Shutterstock

Cultuuroorlog

Disney+ verwijdert ‘Peter Pan’, ‘Dumbo’ en ‘De Aristokatten’ wegens racisme

Anton Schelfaut

Disney heeft verschillende oudere tekenfilms verwijderd uit de streamingcatalogus van ‘Disney+ Kids’. Het gaat om de animatiefilms ‘Peter Pan’, ‘Dumbo’ en ‘De Aristokatten’. Dat schreef Humo op donderdag.

‘Peter Pan’ en ‘Dumbo’ werden al langer bekritiseerd omwille van hun representatie van bepaalde bevolkingsgroepen. Critici menen dat de stereotypering van bepaalde figuren nefast is voor de ontwikkeling van een kind. Daarom vroegen ze Disney al geruime tijd om actie te ondernemen.

‘Peter Pan’ lag onder vuur door zijn karikaturen van indianen. In ‘Dumbo’ lachen kraaien met de cultuur van blackface in minstrel shows. Eén van die kraaien heet Jim Crow, genoemd naar de Jim Crow-wetten die segregatie oplegden in de Verenigde Staten.

Adviserende waarschuwing

Aanvankelijk plaatste de streamingdienst een tekstboodschap aan het begin van de films. Daarin werd gewaarschuwd voor de stereotypen. Nu gaat Disney dus nog een stap verder door de films helemaal te verwijderen uit de kindercatalogus. Ze blijven wel nog beschikbaar in de bibliotheek voor volwassenen.

“Titels met een adviserende waarschuwing inzake content met negatieve voorstellingen en/of mishandeling van mensen of culturen zijn uitgesloten.” Zo staat te lezen op de website van Disney+.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert verbolgen op Facebook. “Jaren geleden zei ik tegen Frank Vandenbroucke in een TV-debat over racisme: als links zo verder doet, zal je ook ‘Peter Pan’ nog moeten verbieden. Hij vond dat ik onzin uitkraamde…”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Disney+ verwijdert ‘Peter Pan’, ‘Dumbo’ en ‘De Aristokatten’ wegens racisme”

  1. Woorden kunnen in de loop van de geschiedenis van betekenis veranderen. Zo is het woord ‘maarschalk’ geëvolueerd van paardenknecht tot de hoogste militaire rang. Maar wat met racisme? Racisme is de mening dat het ene ras minderwaardig is aan het andere. Een totaal inhoudsloos begrip omdat er maar één menselijk ras bestaat. De begrippen racist en racisme zullen bijgevolg een andere invulling krijgen. Naar mijn gevoelen zal ‘racist’ binnen enkele decennia in de Van Dale gedefinieerd worden als ‘persoon met gezond verstand’. Dit uitsluitend omdat de anti-racisten alle gevoel met de realiteit kwijt zijn.

Plaats een reactie

Delen