Tu-22M3 (Shutterstock)

Tu-22M3 (Shutterstock)

Uncategorized

Drie doden op Russische legerbasis door storing gevechtsvliegtuig

Axelle Bostoen

Drie bemanningsleden van een Russisch gevechtsvliegtuig zijn deze morgen om het leven gekomen door een technische storing. De storing activeerde hun schietstoelen, waardoor ze metershoog de lucht in gelanceerd werden.

“Drie bemanningsleden kwamen om nadat de schietstoelen van een Tu-22M3 gevechtsvliegtuig per ongeluk werden geactiveerd op een vliegveld in de buurt van Kaluga in Centraal Rusland, meldt het Russische ministerie van Defensie aan het Russische persbureau Tass.

Het is niet voor het eerst dat een Tu-22M3 betrokken raakt bij een dodelijk incident. In 2019 kwamen drie bemanningsleden om het leven toen het vliegtuig tijdens een sneeuwstorm neerstortte in het noordwesten van Rusland.

Parachutes

De drie bemanningsleden werden door het technisch defect metershoog de lucht in gelanceerd. Dat gebeurde vlak voor het opstijgen. Het lukte de soldaten niet om op tijd de parachutes te openen. Als gevolg vielen ze meters naar beneden en overleden ze ter plekke aan hun verwondingen.

Na het defect zou het toestel volgens de Russische media in brand gevlogen zijn. Een vierde bemanningslid dat niet werd gelanceerd overleefde het ongeluk.

Bommenwerper

Het gevechtsvliegtuig waarin de Russen zaten, een Toepolev Tu-22M3, is een moderne variant op de iconische strategische bommenwerper uit het Sovjettijdperk, die sinds de jaren 70 in dienst is. De vliegtuigen zijn volgens The Moscow Times ontworpen om land- en zeedoelen te vernietigen met geleide raketten en kunnen kernwapens dragen.

Een commissie van de Russische lucht- en ruimtevaartmacht is ter plaatse gestuurd om het vliegtuig te onderzoeken en de oorzaken van het incident vast te stellen. Het incident wordt niet gekwalificeerd als een vliegtuigongeluk, omdat het incident op de grond zou hebben plaatsgevonden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Axelle Bostoen (1998) heeft oog voor bestuur en beleid. Ze is vooral geïnteresseerd in wat er bij de burger speelt en houdt zich bezig met cultuur, dierenwelzijn en de invloed van de staat op de markt en de gemeenschappen.

Plaats een reactie

Delen