Drugsonderzoek Sky: Raadkamer bevestigt aanhouding van advocaat Sahil M.

Foto: MyLife. Sahil M. Drugsonderzoek Sky: Raadkamer bevestigt aanhouding van advocaat Sahil M.

Uncategorized

Drugsonderzoek Sky: raadkamer bevestigt aanhouding van advocaat Sahil M.

Kristof Luypaert

De Antwerpse raadkamer in Antwerpen bevestigde de aanhouding van Sahil M.. Dat is een van de twee Antwerpse advocaten die dinsdag zijn opgepakt tijdens de gerechtelijke actie rond Sky ECC. Het gerecht verdenkt hen van deelname aan een criminele organisatie.

Donderdagavond verraste VTM Nieuws dat ontcijferde berichten uit het gerechtelijk dossier had kunnen inkijken. Daaruit zou volgens de zender blijken dat Sahil M. onder de nickname ‘Sher’ veel meer deed dan alleen maar cliënten bijstaan. Hij zou actief betrokken zijn geweest bij criminele praktijken en zou zich daar ook fors voor hebben laten betalen.

Er is in de berichten sprake van sportzakken met tienduizenden euro’s voor geleverde diensten. Sahil M. betwist dat hij de nickname Sher gebruikte. “Er is inderdaad discussie over de identificatie van mijn cliënt”, zei meester Luk Delbrouck. “Er is ook onduidelijkheid over de opstart van het dossier.” 

Advocaat Luc Delbrouck: “Hij is zwaar onder de indruk van wat er gebeurd is en van wat er over hem gezegd en geschreven is”

De raadkamer bevestigde in elk geval de aanhouding van Sahil M. waardoor hij nog een maand in de cel blijft. De verdediging is niet van plan beroep aan te tekenen tegen die beslissing. “Hij is zwaar onder de indruk van wat er gebeurd is en van wat er over hem geschreven en gezegd is”, klinkt het bij Delbrouck.

Het gerechtelijk onderzoek naar Sky ECC startte eind 2018. Uit verschillende onderzoeken was gebleken dat criminelen steeds vaker gebruik maken van cryptofoons, die met de encryptosoftware van Sky ECC zijn uitgerust. Specialisten van de politie slaagden erin om de versleutelde berichtendienst te kraken. Zo zouden ze tot een miljard berichten onderschept hebben. Daarvan zou inmiddels bijna de helft zijn ontcijferd.

Tijdens het onderzoek kwamen twee Antwerpse advocaten in beeld die zelf een cryptofoon van Sky ECC gebruiken. Bij huiszoekingen op hun adressen zijn in totaal twaalf telefoontoestellen aangetroffen. Daaronder cryptofoons, en aanzienlijke sommen cash geld in beslag genomen. Sahil M. is vrijdag voor de raadkamer verschenen, advocaat-stagiair Jawad H. is maandag aan de beurt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen