Tobias Hans (CDU) premier van Saarland - Foto: Shutterstock

Tobias Hans (CDU) premier van Saarland - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Duitse deelstaat Saarland heft eigenhandig lockdown na Pasen op

Niels Geerinck

Na Pasen wordt de lockdown in de Duitse deelstaat Saarland grotendeels opgeheven. De deelstraat zal inzetten op een grote teststrategie. Zodoende zullen mensen die negatief testen wel bioscopen, restaurants en winkels mogen bezoeken.

Begin deze week werd er in een overleg tussen de deelstaten en de regering een lockdown tot 18 april afgesproken. Toch bleef de optie met sneltesten ook op de onderhandelingstafel liggen, Saarland zal hiervan dus maximaal gebruikmaken. Toch is het niet louter toeval dat de deelstaat deze strategie verkiest.

Perfecte uitgangspositie

De deelstaat heeft slechts een miljoen inwoners en kan tevens de laagste besmettingscijfers van heel Duitsland voorleggen. Verder beschikt de regio over voldoende testcentra en een hoge vaccinatiegraad. Er werden al 2,5 miljoen sneltesten aangekocht. “Wij hebben voor zo’n proefproject de beste uitgangspositie”, klonk het bij Saarlands premier Tobias Hans (CDU).

Inzetten op sneltesten

De strategie zet vooral in op het efficiënt gebruiken van sneltesten. Een soortgelijk project loop alreeds op kleinere schaal. In de stad Tübingen besloot de burgemeester drie weken geleden al om de stad uit lockdown te halen. Inwoners en bezoekers van de stad kunnen bij verschillende punten een sneltest laten afnemen. Wanneer het resultaat negatief is krijgen ze een dagticket. Hiermee kunnen ze dan gaan winkelen, lunchen of een theater- en bioscoopbezoek doen.

De strategie blijkt erg aan populariteit te winnen want ook steden in Noordrijn-Westfalen en Beieren willen een soortgelijk project op met sneltesten uitrollen.

De Saarlands premier hoopt dat het model spoedig over heel Duitsland bijval krijgt. “We willen nieuwe wegen in de pandemiebestrijding inslaan”, zegt Hans. “We moeten na een jaar toch meer kunnen bedenken dan alleen maar alles op slot te gooien en te beperken”. Hij hoopt de bevolking hiermee perspectief te bieden, “om juist in de lente wat meer levenskwaliteit te kunnen genieten.”

Kritiek op Duitse ‘Paaspauze’

De landelijke Paaspauze die Kanselier Angela Merkel samen met de deelstaten besloten had, werd gisteren na veel protest afgezegd. Volgens een correspondent voor de Nederlandse Omroep Wouter Zwart worden de tegenstellingen tussen het Duits en deelstatelijk beleid steeds scherper. “Vorig jaar was het gevoel van eenheid om samen de strijd aan te gaan groot. Nu, een jaar verder, houden deelstaten veel meer rekening met hun eigen belangen. In de corona-overleggen wordt steeds meer geruzied en de uitkomsten worden magerder. In plaats van eenduidig beleid, rollen daar allemaal halfbakken compromissen uit, die geen zoden aan de dijk zetten. En daarom kiest nu een deelstaat dus z’n eigen weg.”, aldus Zwart.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen