Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen (Shutterstock)

Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen (Shutterstock)

Uncategorized

EU dreigt met exportverbod tegen AstraZeneca

Pieter Van Berkel

Vaccinproducent AstraZeneca moet eerst de beloofde leveringen aan de Europese Unie “inhalen”, alvorens het naar andere landen exporteert. Dat zei Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen donderdag na afloop van de EU-vaccintop.

“Het bedrijf moet zich houden aan het contract dat het met de lidstaten heeft gesloten”, zei Von der Leyen. “Ik denk dat het duidelijk is dat het bedrijf eerst een inhaalbeweging moet maken. Het bedrijf moet het contract met de Europese lidstaten nakomen voordat het weer vaccins kan exporteren. Wij willen onze Europese burgers uitleggen dat zij hun eerlijke deel krijgen.”

Contractueel had AstraZeneca tijdens het eerste kwartaal van 2021 180 miljoen vaccins moeten leveren. Tot nu toe werden er 17 miljoen geleverd. Nog eens 30 miljoen dosissen zouden tegen het eind van de maand geleverd kunnen worden.

Terughoudendheid

Premier Alexander De Croo (Open Vld) pleitte tegelijkertijd op de top voor voorzichtigheid. België is een belangrijke vaccinproducent. “Het transparantie- en uitvoermechanisme moet daarom op een gerichte manier worden gebruikt en mag enkel worden toegepast op de producenten die de gemaakte afspraken niet nakomen”, vond De Croo. “Bovendien moet het mechanisme een laatste redmiddel zijn.”

Nederland is bij monde van premier Mark Rutte (VVD) zo mogelijk nog terughoudender. “Omdat het hebben van zo’n instrument helemaal niet verkeerd is, maar het bij voorkeur niet gebruikt moet worden”, aldus Rutte. “Wij denken dat het belangrijk is dit pistool ongeladen te laten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen