Illustratief. Foto Shutterstock.

Illustratie

Uncategorized

“Europa heeft duidelijk zijn gebreken”

Wijnand Meeus

Nummer twee van de Europese farmawaakhond Noël Wathion spreekt in De Tijd over zijn ervaringen van de afgelopen week. De Limburger kwam in het oog van de storm terecht toen 20 landen de vaccinatie met AstraZeneca pauzeerden omdat er verschillende meldingen werden gemaakt van het optreden van trombose na het toedienen van dat vaccin.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) verzamelde da afgelopen dagen zo veel mogelijk gegevens om een eventueel verband te zoeken tussen het vaccin van AstraZeneca en trombose. Daarbij treden bloedstolsels op in de bloedbaan waardoor verstoppingen kunnen optreden. Donderdag gaf het EMA uiteindelijk groen licht. “De druk was groot om zo snel mogelijk tot een advies te komen”, zegt Wathion, die het allemaal vanop de eerste rij meemaakte. “Dat ontken ik niet, maar we zijn onafhankelijk en baseren ons alleen op wetenschappelijke data.”

Volgens het EMA is het vaccin volledig veilig en werkzaam. “De voordelen ervan wegen zwaarder dan de nadelen“, gaat Wathion verder. “Het AstraZeneca-vaccin leidt niet tot een toename van het aantal gevallen van trombose. Er zijn geen kwaliteitsproblemen vastgesteld in verband met sommige leveringen van het vaccin. Wel zijn specifieke gevallen gemeld van incidenten die kunnen opduiken in verband met een tekort of een daling van het aantal bloedplaatjes.”

Dit zorgt er voor dat er toch nog eventuele twijfel kan ontstaan. Maar Wathion wil duidelijk relativeren: “Op de 20 miljoen gevaccineerden waren er 25 gevallen, vooral bij vrouwen onder 55 jaar, waarbij er een trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes optrad. Dat is erg weinig, maar moet ook nauwkeurig worden onderzocht.”

“Europa heeft duidelijk zijn gebreken”

Daarnaast spreekt Wathion zich ook uit over de aanpak van Europa tijdens de crisis van het laatste jaar. “Europa heeft duidelijk zijn gebreken”, klinkt het. “Soms lijkt het alsof we met onze besluitvorming in een processie van Echternach meestappen. Ook is Europa niet goed in ‘public relations’. Het is slecht in het verkopen van zichzelf en wat het betekent voor de Europese burgers.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen