Europees Geneesmiddelen bureau geeft groen licht voor AstraZeneca, maar voegt waarschuwing toe

Foto: AstraZeneca coronavaccin. Shutterstock. Europees Geneesmiddelen bureau geeft groen licht voor AstraZeneca, maar voegt waarschuwing toe

Uncategorized

Europees Geneesmiddelen bureau geeft groen licht voor AstraZeneca, maar voegt waarschuwing toe

Kristof Luypaert

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft groen licht voor het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Het coronavaccin van AstraZeneca is ‘veilig en effectief’ en een verband tussen het vaccin en bepaalde klachten is niet aan te tonen, maar ook niet helemaal uit te sluiten. Daarom wordt er een waarschuwing toegevoegd. Dat meldt De Telegraaf.

Heel wat Europese landen waren tijdelijk gestopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. Bij meerdere mensen had men trombose en embolie vastgesteld na vaccinatie. Een persoon is daaraan ook overleden, maar er is er geen enkele aanwijzing dat dit door het vaccin komt.

Emer Cooke, directeur van de EMA, zegt dat ‘de voordelen opwegen tegenover de mogelijke nadelen’. Maar Cooke zei ook dat het belangrijk is ‘aandacht te hebben’ voor eventuele bijwerkingen. Daarom gaat het EMA meer onderzoek en studies doen.

Sabine Straus, voorzitter van geneesmiddelen bewakingscomité PRAC zegt dat het aantal trombose-gevallen in een groep gevaccineerden zelfs lager is dan in een vergelijkbare groep mensen die het vaccin niet heeft gekregen. Dat komt volgens haar omdat trombose een gevolg kan zijn van het coronavirus, waar het vaccin juist tegen beschermt.

In de hele Europese Unie kregen intussen al zeven miljoen mensen het AstraZeneca-vaccin toegediend. In het Verenigd Koninkrijk is dat aantal met 11 miljoen nog groter. De EMA blijft dus van mening dat deze mensen zich geen zorgen hoeven te maken omdat het vaccin ‘veilig en effectief’ is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Europees Geneesmiddelen bureau geeft groen licht voor AstraZeneca, maar voegt waarschuwing toe”

  1. Ik meen dat er meer dan twintig gevaccineerden binnen de week na hun vaccinatie een auto-ongeval gehad hebben. Zou het dan niet aangewezen zijn om in de bijsluiter te vermelden om extra voorzichtig te zijn op de baan na vaccinatie?

Plaats een reactie

Delen