Het standbeeld van Hendrik de Ontdekker - Foto: Shutterstock

Het standbeeld van Hendrik de Ontdekker - Foto: Shutterstock

Cultuuroorlog

Europees Mensenrechtencommissaris wil dat Portugal geschiedenisonderwijs inzet tegen racisme

Niels Geerinck

Het voorstel van Europees Commissaris voor de Mensenrechten Dunja Mijatović komt er na een rapport dat woensdag gepubliceerd werd. Het rapport ging over “het toenemend racisme en de daarmee samenhangende discriminatie” in Portugal.

Volgens Mijatović is er meer aandacht nodig voor de toename in het aantal ‘raciaal gemotiveerde’ misdrijven en uitingen in Portugal. Het gaat dan voornamelijk om discriminatie van Roma en mensen van Afrikaanse afkomst. Ze roept de Portugese autoriteiten op om spoedig actie te ondernemen.

Volgens het rapport zou een ‘bron’ voor de huidige maatschappelijke problematiek een ‘bevooroordeelde mening en stereotypering’ zijn. Die zouden versterkt worden door de geschiedenis van het Zuid-Europees land, aldus het rapport van de Europese Raad. Er wordt door de Raad aangedrongen op een grondige herziening van de manier waarop de geschiedenis van het Portugese rijk en het kolonialisme wordt onderwezen in Portugese scholen.

De Portugese regering kwam in november nog met een comité samen. Die hebben vervolgens een ‘nationaal plan ter bestrijding van racisme en discriminatie’ gepubliceerd. In combinatie met het plan zullen de autoriteiten ook een bewustwordingscampagne lanceren en zal het wervingsbeleid van de politie ook sterk herzien worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen