Het Europees parlement. Foto Shutterstock.

Het Europees parlement. Foto Shutterstock.||- Vlaams Belang trekt met vrachtwagens naar Strépy

Uncategorized

Europees Parlement wil vaccinatiepaspoort met spoed lanceren

Ruben Notteboom

Het Europees Parlement wil met een spoedprocedure het vaccinatiepaspoort lanceren. Deze zomer zou dat certificaat er al moeten zijn zodat onder andere gevaccineerde mensen makkelijker en vrij kunnen reizen in de Europese Unie. 468 Europarlementsleden stemden voor, 203 stemden tegen en 16 Europarlementsleden besloten zich te onthouden.

Het vaccinatiepaspoort of coronacertificaat zal een digitaal of papieren document zijn met een QR-code waarmee men kan bewijzen gevaccineerd te zijn. Naast gevaccineerde mensen krijgen ook mensen die recent negatief getest zijn of voldoende antistoffen hebben ook zo’n pas. Het Europees Parlement keurde een spoedprocedure goed met een grote meerderheid zodat het certificaat versneld kan uitrollen in de 27 lidstaten.

Europarlementsleden Vandendriessche en Kanko bezorgd om privacy

© Florian Van Eenoo/Photo News

Eén van de grote bezorgdheden in het debat is voornamelijk privacy. De persoonlijke en medische gegevens van de houder moeten goed beschermd worden. Daarnaast mogen niet-gevaccineerden, zij het door keuze zij het omdat ze nog geen kans hebben gehad, niet gediscrimineerd worden.  

Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) reageerde aan onze redactie dat het Vlaams Belang tegen heeft gestemd omdat “wij vinden dat het debat moet voorafgaan aan een procedure. Door de spoedprocedure wordt de trialoog al opgestart in afwachting van het debat volgende maand. Volgende maand zal er dus nog een sessie hierover gaan, daarom hebben we tegen de urgentie gestemd. We vinden dat er eerst een deftig parlementair debat moet worden gehouden vooraleer de procedure eventueel zou kunnen verdergaan. Dat doen ze om de resultaten na het debat zo snel mogelijk verder te evalueren. Wij zeggen neen, we moeten ons aan de normale procedure houden.”

Vaccinatiepaspoort eigenlijk geen “vaccinatie”paspoort

Hij voegt daaraan toe dat het voorstel dat momenteel op tafel ligt eigenlijk geen “vaccinatie”paspoort is. Het gaat niet over een vaccinatiepaspoort. Het is in principe een groen licht dat mensen krijgen om te reizen in de EU. Niet enkel mensen die gevaccineerd zijn, hebben recht hierop. Ook mensen die getest zijn kunnen dit krijgen. Dit gaat voornamelijk over de heilige graal van de Europese Unie: het vrije verkeer van goederen en personen enzoverder. Dat willen ze behouden en het was een hele grote schok voor de EU toen de pandemie uitbrak, dat men bescherming zocht bij de natiestaat, bij de nationale regeringen, en niet bij de EU. De EU wil zo snel mogelijk die grenzen weer openkrijgen.” Ten slotte zegt Vandendriessche dat “had het certificaat enkel voor gevaccineerde mensen geweest, dan zou Vlaams Belang zeker tegengestemd hebben. Vaccinatie moet en zal een vrije keuze blijven”.

Assita Kanko kritisch positief: “Tijd om Europa opnieuw in beweging te krijgen, maar niet op een slordige of discriminerende manier.

© Mathieu Golinvaux/ /Photo News 

Assita Kanko (N-VA) is kritisch positief en vindt het “tijd om Europa opnieuw in beweging te krijgen, maar niet op een slordige of discriminerende manier.” “De N-VA steunt deze procedure omdat we de burgers hun vrijheid van beweging zo snel mogelijk willen teruggeven en dat op de meest veilig mogelijke manier. Deze manier om de economie herop te starten en onze grenzen op een gecontroleerde manier te openen zijn van vitaal belang voor de gezondheid en de welvaart van Vlaanderen. De mensen moeten hun economische activiteiten kunnen verderzetten, hun geliefden, die ze al meer dan een jaar niet gezien hebben, in levenden lijve kunnen ontmoeten.  Het geloof dat de normaliteit binnen hun bereik ligt, moet terugkeren.”

Kanko vindt niet dat de spoedprocedure het debat uitschakelt. “Deze versnelde beslissingsprocedure schakelt het Parlement niet uit, maar zorgt ervoor dat het voorstel sneller in de plenaire vergadering onderzocht, geamendeerd en besproken wordt in plaats van eerst in een commissie. Tijdens dit beslissingsproces wil ik vechten opdat dit certificaat voldoende juridisch onderbouwd is en de principes van transparantie, non-discriminatie en privacywetgeving respecteert. De stem van de kiezer moet gehoord worden tijdens deze urgentieprocedure.”

“We hebben een systeem nodig dat de grootst mogelijke vrijheid biedt aan zo veel mogelijk mensen op de meest veilig mogelijke manier”

Ten slotte vindt ze het belangrijk dat Europa mensen die zich niet willen of nog niet konden vaccineren niet discrimineert. “Het is van essentieel belang dat er geen discriminatie zal zijn tussen mensen die al een kans kregen op vaccinatie en dezen die dat nog niet kregen. We hebben een systeem nodig dat de grootst mogelijke vrijheid biedt aan zo veel mogelijk mensen op de meest veilig mogelijke manier. Zonder een systeem dat geldig is in heel Europa krijgen we mogelijk een chaotisch landschap met het ontstaan van 27 verschillende nationale systemen met verschillende standaarden en verschillende protocollen. Dat moeten we absoluut vermijden.”

“Dit is adding insult to injury,” vindt Gerolf Annemans (Vlaams Belang)

Ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) reageerde aan de redactie. “Wij vonden ook al de vaccinatie toebedelen aan de Europese Unie excessieve nederigheid van ons land. Ons Koninkrijk heeft heel die vaccinatie aan de Europese Unie toebedeeld en heeft verder nauwelijks initiatief genomen. Dat heeft ons in de problemen gebracht. De reden is vrij simpel: gezondheid is geen Europese bevoegdheid, mag dat ook nooit worden en had het ook nooit mogen zijn.”

© Bert Van Den Broucke/Photo News – 10508508-007

Annemans gelooft niet dat de Europese Unie hierover zeggenschap zou moeten krijgen, zeker niet na “de mislukking rond de vaccinatie.” “Nu, adding insult to injury, naast heel die mislukking rond de vaccinatie dit hier nu nog aan toevoegen is voor ons uitgesloten. Het zou de Europese Unie opnieuw een extra bevoegdheid geven en dit keer over de identiteit en vrijheid van mensen. Over de manier waarop mensen binnen de Europese Unie mogen reizen en dergelijke en dat is het laatste wat we moeten doen. De Europese Unie moet minder bevoegdheden krijgen in plaats van meer. Dat is de reden waarom we meteen tegen hebben gestemd.

“Geen onderscheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden”

Voor hem is deze maatregel zeker uitgesloten indien het mensen zou discrimineren die niet gevaccineerd zijn. “Een soort introductie van een gele ster in principe, een onderscheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, dat is iets wat ons enorm tegenspreekt. Geen sprake van dat we zoiets zouden steunen. Het is een lidstatenbevoegdheid, moet dat ook blijven en de Europese Unie is de laatste die zich hiermee zou moeten bezighouden. We mogen dat niet lossen, want dan gaan we de big brother van von der Leyen en dergelijke helemaal loslaten. Die houden we liever gekooid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen