Ursula von der Leyen (Europees Commissie Voorzitter) - Foto: Shutterstock

Ursula von der Leyen (Europees Commissie Voorzitter) - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Europese Commissie wil gratis vaccinatiecertificaat afgewerkt hebben tegen juni

Niels Geerinck

De Europese Commissie heeft deze middag het nieuw vaccinatiecertificaat voorgesteld. Door het certificaat zou het mogelijk moeten zijn om deze zomer veilig doorheen de Europese Unie te kunnen reizen. Het certificaat moet nog door de lidstaten worden goedgekeurd. Indien zij dit snel doen zal de ingebruikname al in juni kunnen volgen. Het bewijs wordt gratis afgeleverd.

Er zullen drie verschillende criteria in acht worden genomen: het bewijs dat iemand een vaccin ontvangen heeft, het resultaat van een negatieve PCR- of sneltest of het bewijs dat iemand de ziekte heeft doorgemaakt en dus een immuniteit heeft opgebouwd. Voor elk criterium zal een apart certificaat voorzien worden.

Mensen die wensen te reizen zullen het document zowel in digitale als in papieren formaat krijgen en kunnen gebruiken. Beiden documenten zullen gebruikmaken van een QR-code die noodzakelijke informatie bevat. De gezondheidsgegevens van de houder blijven in handen van de lidstaat die het bewijs heeft uitgegeven. Het certificaat en de werking ervan werden vanmiddag voorgesteld door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen geflankeerd door Europees Commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton en Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders.

Juni als mikpunt

De vicevoorzitter van de Europese Commissie gaf in de een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung duidelijk aan de hoop te koesteren om het certificaat tegen juni al reeds klaar te hebben. “Het certificaat zou vanaf het begin van de zomer moeten kunnen worden gebruikt. En de zomer begint op 1 juni”, aldus Schinas.

“We kiezen voor een Europese aanpak om te garanderen dat EU-burgers en hun familieleden komende zomer veilig en met een minimum aan beperkingen kunnen reizen. Het digitaal groen certificaat zal geen voorwaarde voor vrij verkeer vormen en zal op geen enkele manier discrimineren”, laat Didier Reynders weten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen