Europees parlement in Brussel. Foto Shutterstock

Europees parlement in Brussel. Foto Shutterstock

Uncategorized

Europese Unie verplicht sociale media “extremistisch propaganda” binnen het uur te verwijderen

Simon Segers

De Europese Unie heeft vandaag nieuwe regels goedgekeurd betreffende het verhinderen van verspreiding van terroristische propaganda. Dit zou sociale media onder andere verplichten om dergelijke inhoud binnen het uur te verwijderen van hun platformen.

De Europese Raad en het Europees parlement bereikten reeds in december een akkoord. De lidstaten hebben de wettekst nu formeel goedgekeurd, zodat deze meteen van toepassing is in de volledige Europese Unie. Vanaf 2022 zullen alle sociale mediabedrijven die aan dienstverlening doen binnen de EU verplicht worden om terroristische propaganda binnen het uur te verwijderen. De bedoeling is om zo te vermijden dat bepaalde berichten veel bereik krijgen.

De Europese Commissie had de nieuwe wetgeving al in 2018 voorgesteld. Onderhandelingen bleven echter aanslepen omwille van discussie over de invulling van de wet. Onenigheid bestond over de bevoegde autoriteit in elke lidstaat, welk de provider een verwijderingsbevel kan opleggen. Alle betrokken partijen waren het er echter over eens dat de wetgeving veel schade kan voorkomen door het bereik van terroristen te beperken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen