De Europese Commissie. Foto Shutterstock.

De Europese Commissie. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Europese Unie wil afgewezen migranten sneller doen terugkeren

Ruben Notteboom

De Europese Unie wil ervoor zorgen dat lidstaten beter samenwerken met niet-EU-landen om afgewezen migranten sneller terug te doen keren. Dat blijkt nadat de Europese ministerraad Binnenlandse Zaken samenkwam. Het asiel- en migratiebeleid was het centrale thema.

In september 2020 kondigde de Europese Commissie haar asiel- en migratiepact voor, maar een akkoord was nog niet bereikt. Het pact zou echter wel het begin moeten zijn van een nieuw akkoord, een nieuw beleid en een betere samenwerking. De Commissie wil een balans bereiken tussen “gedeelde solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid” volgens de Portugese minister van Binnenlandse Zaken Eduardo Cabrita.

Vrijwillige terugkeer en samenwerking met derden

Hoewel het migratie-akkoord dus nog niet rond is en er nog veel discussiepunten behandeld moeten worden, werd er wel al akkoord gegaan over een betere samenwerking met derde landen. De Commissie hoopt zo om afgewezen migranten sneller terug te sturen. Indien derde landen goed meewerken, wil de Commissie de visumregeling versoepelen. Indien de derde landen tegenwerken, komen er verstrengingen. Maar om zo’n systeem effectief in het leven te roepen, moeten de ministers van Binnenlandse Zaken eerst samenzitten met de ministers van Buitenlandse Zaken.

Zo kiest de EU alvast voor een systeem van vrijwillige terugkeer, niet van gedwongen terugkeer. De Unie wil een beleid voeren van “humane en doeltreffende terugkeer, overname en re-integratie”. Tot nu toe blijkt de vrijwillige terugkeer echter niet zeer goed te werken. In 2019 moesten 500.000 migranten de Europese Unie verlaten, maar nog geen derde daarvan heeft dat gedaan. Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V) schrijft op Twitter dat hij blij is dat er visumsancties komen. “Goed nieuws,” klinkt het.

Simulatie-oefeningen impact beleidsvoorstellen

Ten slotte komen er simulatie-oefeningen om te onderzoeken hoe de verschillende voorstellen voor asiel- en migratiebeleid de maatschappij kunnen beïnvloeden en welke impact die voorstellen zouden hebben in de praktijk. Sammi Mahdi reageert zeer tevreden daarover. “De Europese Commissie kondigde ook aan werk te maken van simulatie-oefening die ik heb voorgesteld. Nu snel meten wat de impact is van screening van migranten aan de grens, zodat we eindelijk over dat nieuw asiel- en migratiepact kunnen onderhandelen,” aldus Mahdi.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Europese Unie wil afgewezen migranten sneller doen terugkeren”

  1. Het overgrote merendeel wat illegaal naar hier komt zijn economische vluchtelingen. Die lachen eens met uw visumbeperkingen. Koppel nu eens eindelijk een terugkeerbeleid aan de grote van ontwikkelingshulp. Voor geld zwicht iedereen.

Plaats een reactie

Delen