Vrouw en computer (Shutterstock)

Vrouw en computer (Shutterstock)

Binnenland politiek

Federale regering wil meer vrouwen in ICT-sector

Niels Geerinck

Afgelopen vrijdag keurde de federale regering het ‘Women in Digital’ plan goed. Het plan moet ervoor zorgen dat meer vrouwen hun weg vinden richting de ICT-sector. Volgens stemmen binnen de federale regering is er sprake van een nieuwe, digitale kloof tussen mannen en vrouwen. Het plan zal binnenkort ook op de tafel liggen bij de andere regeringen in ons land.

Volgens een Europees onderzoek scoort België bijzonder slecht wanneer het gaat over vrouwen die afstuderen in een STEM-richting (science, technology, engineering and mathematics). Slechts 7 op 1.000 vrouwen weet succesvol de studie af te werken. Dat maakt België de slechtste leerling van de Europese klas. Daardoor is de instroom van vrouwen naar digitale en ICT-gerichte sectoren bijzonder laag.

De verschillende regeringen in ons land werken nu gezamenlijk aan een plan om deze ontwikkeling tegen te gaan. Het plan bestaat uit vijf concrete doelstellingen die elk beleidsniveau met actiepunten tracht te implementeren. De uiteindelijke ondertekening van het plan zal plaatshebben op 2 april tijdens een interministerieel overleg.

“In een maatschappij waarbij digitale kennis alsmaar belangrijker is, haken te veel meisjes af op school wat ICT-vaardigheden betreft. Het zijn dan ook de vrouwen die dreigen uit de boot te vallen in onze gedigitaliseerde samenleving, met veel problemen op de arbeidsmarkt tot gevolg”, aldus minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) in Het Laatste Nieuws.

Stereotypes aanpakken

Volgens Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) vormt de coronacrisis een uitstekend moment om een digitale boost te geven aan onze samenleving. “Als we de digitale trein niet willen missen, dan moeten we al het aanwezige talent in onze samenleving aanboren, de instroom van meisjes in STEM-richtingen kan een boost gebruiken en rolmodellen moeten meer in the picture worden gezet”, aldus Somers.

Met het plan wil de federale regering stereotypes aanpakken. Volgens minister De Sutter worden wetenschappers en computerspecialisten nog te vaak afgebeeld als mannen in schoolboeken en binnen de maatschappij. Daarnaast wil ze ook de diversiteit binnen de groep actieve vrouwen grondig aanpakken. “We willen alle vrouwen meekrijgen: vrouwen met een handicap, vrouwen uit etnisch-culturele minderheden, of vrouwen die iets ouder zijn”, wist de minister te besluiten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen