Overvolle detentiecentra voor migrantenkinderen. Foto Reuters.

Overvolle detentiecentra voor migrantenkinderen. Foto Reuters.

Uncategorized

Foto’s van opgesloten migrantenkinderen in overvolle detentiecentra brengen Biden in nauwe schoentjes

/

Persbureau Reuters heeft foto’s in handen gekregen die een beeld schetsen van de erbarmelijke omstandigheden waarin kinderen van migranten opgesloten worden in een detentiecentrum in Texas. Opvallend: Biden uitte tijdens de campagne veel kritiek op Trump over diens zogenaamd inhumaan migratiebeleid, maar de nieuwe president heropende het beruchte kamp een maand na zijn aantreden.

In 2019 werd het detentiekamp in Texas geopend door toenmalig president Donald Trump in de strijd tegen illegale migratie. Al snel kwam er bijzonder veel kritiek op die maatregel omdat de kinderen van migranten gescheiden werden van hun ouders en zonder hun ouders werden opgesloten. Trump besloot daarom om het kamp amper een maand later al opnieuw te sluiten.

Afgeschermd van pers

Biden gebruikte in de aanloop naar de verkiezingen het detentiekamp vaak om Trump in diskrediet te brengen, maar vorige maand raakte bekend dat hij het toch zelf opnieuw had geopend. De pers wordt zorgvuldig geweerd van het detentiekamp om te verhinderen dat beelden daarvan de buitenwereld zouden bereiken, maar via een Democratisch Congreslid kreeg Reuters voor het eerst foto’s en video’s van het kamp.

Die beelden schetsen een beeld van de leefomstandigheden in het schijnbaar overvolle detentiekamp en brengen president Joe Biden in nauwe schoentjes. Het detentiekamp blijkt overvol te zitten met vooral veel opgesloten migrantenkinderen, waardoor afstand houden onmogelijk is en waardoor kinderen gewikkeld in folie op de grond moeten slapen. Er zitten naar schatting 1.000 migranten, veel meer dan de maximale capaciteit. In totaal zouden op dit moment ongeveer 5.000 minderjarigen zonder begeleiding opgesloten zitten in Amerikaanse detentiecentra.

De regering-Biden heeft inmiddels gereageerd op de heisa die ontstaan is en stelt te werken aan een verbetering van de faciliteiten. “Deze foto’s bewijzen dat de centra niet geschikt zijn voor kinderen”, aldus woordvoerder Jen Psaki. “Maar het alternatief is hen op een gevaarlijke reis terug te sturen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen