De Europese NACE-codes zijn een chaotisch systeem. Foto Shutterstock.

De Europese NACE-codes zijn een chaotisch systeem. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Fraude met coronapremies: spookbedrijven en nepactiviteiten om geld te krijgen

Ruben Notteboom

44.152 bedrijven en eenmanszaken kregen coronapremies omdat ze andere bedrijfsactiviteiten opgaven. Een deel daarvan deed dat ten onrechte. Daarnaast kregen 6.353 ‘spookbedrijven’ een premie. Dat zijn bedrijven die wel bestaan hebben, maar al jaren niet echt meer actief zijn. Die vaststellingen publiceerde De Tijd afgelopen zaterdag. Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) waarschuwde al eerder voor mogelijke fraude.

Ze gaven een nieuwe NACE-code op. NACE staat voor “Nomenclature statistique des Activités économiques dans la Communauté Européenne, de statistische naamgeving van de economische activiteiten in de Europese Gemeenschap. Het is een code die de EU en haar lidstaten toekent om het makkelijker te maken economische statistieken op te stellen en bij te houden. De overheid kon die gebruiken om snel te zien welke bedrijven recht hadden op een coronapremie. Maar uit een analyse van bedrijvendata-expert, Graydon die hij uitvoerde op vraag van De Tijd, blijkt dus dat in totaal 50.505 coronapremies zijn uitgereikt aan (spook)bedrijven nadat de NACE-code aangepast werd of er één werd toegevoegd.

Bedrijven passen NACE-code aan om toch een premie te krijgen

De NACE-code aanpassen is niet zo ongewoon. In totaal hebben 69.041 bedrijven en eenmanszaken een nieuwe NACE-code toegevoegd. Maar dat 44.152 daardoor plots in aanmerking komen voor een coronapremie, is zeer opmerkelijk. Verder onderzoek toont wel aan dat niet alle NACE-codes ten onrechte zijn aangepast. Zo zijn er traiteurs die wel al een restaurant hadden of een café dat vroeger nog een krantenwinkel was en de code nog niet had aangepast, maar van de 1.16 miljard euro aan corona-hinderpremies is toch al 48 miljoen teruggevorderd omdat ze ten onrechte werden uitgereikt. Dat gaat over 6.000 gevallen van de 106.342. Het is al langer gekend in Vlaanderen dat fraude met NACE-codes mogelijk is en het hele systeem chaotisch in elkaar zit.

De vraag rijst nu hoeveel andere bedrijven ten onrechte coronapremies hebben opgeëist door te frauderen. Volgens De Tijd kunnen mogelijk duizenden andere bedrijven ook een NACE-code hebben toegevoegd, puur om onterecht een premie te krijgen. Arne De Brabandere, de woordvoerder van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V), reageerde alvast aan De Tijd dat er in Vlaanderen al NACE-codefraude is vastgesteld. “Een aantal ondernemingen heeft inderdaad extra NACE-codes laten toevoegen,” aldus Arne De Brabandere. “Bijvoorbeeld om als bouwbedrijf ook een NACE-code voor een café te hebben en zo de hinderpremie te ontvangen. Zo hebben we ontdekt dat een bouwbedrijf 23 aanvragen voor de hinderpremie heeft ingediend.” 7.653 bedrijven in de bouwsector zouden hun NACE-code hebben aangepast om een coronapremie te verkrijgen.

Vlaams Belang wees al eerder op mogelijke fraude

Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel vreesde al eerder voor coronafraude. “Ongetwijfeld zitten hier heel wat ondernemingen bij die tijdens de verplichte lockdown andere activiteiten hebben ontplooid om toch wat inkomsten te kunnen genereren”, zegt Van Lommel. “Maar heel wat bedrijven kunnen hun NACE-codes ook hebben veranderd, enkel om oneigenlijk gebruik te kunnen maken van de vele steunmaatregelen van de diverse overheden in dit land.”

“Indien blijkt dat bedrijven onterecht steunmaatregelen hebben geïncasseerd, dan dienen deze gelden zo snel als mogelijk teruggevorderd te worden”, besluit Van Lommel. “Steunmaatregelen zijn er voor die ondernemers die het echt nodig hebben, en niet voor malafide figuren die op kap van de coronacrisis rijk willen worden.”

https://redactie.palnws.be/2021/02/vlaams-belang-vreest-coronafraude-met-nace-codes/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen