Michael Freilich (N-VA): "Stuur volledige raad van bestuur Bpost naar huis"

Foto: Michael Freilich (N-VA) begroet Jean-Paul Van Avermaet. PhotNews. Michael Freilich (N-VA): "Stuur volledige raad van bestuur Bpost naar huis"

Binnenland politiek

Freilich (N-VA): “Stuur volledige raad van bestuur Bpost naar huis”

Kristof Luypaert

“De regering moet de volledige raad van bestuur van Bpost naar huis sturen”. Dat stelt N-VA Kamerlid Michael Freilich naar aanleiding van het ontslag van Bpost CEO Jean-Paul Van Avermaet. Freilich spreekt van een ‘aanhoudende malaise’ bij het bedrijf. Zondagavond kondigde de raad van bestuur nog het ontslag aan van Van Avermaet. Dit gebeurde op instructie van de Belgische regering die meerderheidsaandeelhouder is. Het N-VA Kamerlid stelt nu voor om gelijk volledig schoon schip te maken bij het overheidsbedrijf.

Freilich zit met een dubbel gevoel: “Het is goed dat Jean-Paul Van Avermaet weg is. Maar voor mij is het duidelijk dat de volledige Raad van Bestuur boter op het hoofd heeft. Zij hebben hem maandenlang aan boord gehouden. Ze hebben geen plan B opgesteld voor het geval hij schuldig werd bevonden voor marktmanipulatie en namen schijnbaar genoegen met het feit dat hij hen voorloog.”

De N-VA’er is van oordeel dat de volledige raad van bestuur mede verantwoordelijk is voor de barslechte financiële resultaten, meer nog dan Van Avermaet die pas een jaar in dienst was. “Het kostte minister Petra De Sutter (Groen) ook bijzonder veel moeite om haar eigen raad van bestuur te overtuigen om de CEO op straat te zetten. Op Radio 1 verklaarde ze opgelucht te zijn dat de Raad Van Bestuur die stap durfde zetten, ik citeer: “daar was dan uiteindelijk wel een meerderheid die onze instructies is gevolgd” , klinkt het bij Freilich.

Michael Freilich: “Moet Belgische overheid Amerikaanse werkgelegenheid subsidiëren?”

“Te gek voor woorden. Een duidelijke blijk dat het vertrouwen tussen regering en Raad van Bestuur geschonden is”, oordeelt Freilich.

“Laten we toch niet vergeten dat bestuursleden daar zetelen namens de overheid, namens de belastingbetaler en dat ze daar onze belangen moeten behartigen. Men spreekt van een ‘autonoom overheidsbedrijf’, maar wat betekent dat dan exact? Dat wij mogen opdraaien voor het geld en de verliezen moeten slikken maar geen zegje kunnen hebben over de richting van het bedrijf? Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

De N-VA pleit voor een fundamenteler debat en vraagt zich af of het nog wel de taak van een overheid is om pakjes te bedelen: “Is het de taak van de Belgische overheid om ervoor te zorgen dat Joe the Plumber in Milwaukee zijn pakje efficient wordt gesorteerd? Want dat gebeurt via het bedrijf Radial dat volledig deel uitmaakt van de Bpost groep. Daar stelt de Belgische overheid duizenden mensen te werk. Alleen al voor de winterpiek zijn er 25.000 extra mensen in dienst genomen. Moet de Belgische overheid de werkgelegenheid in Amerika subsidiëren?”

Voor Freilich en zijn partij dient de Belgische overheid zich te concentreren op de kerntaken: “Zorg dat justitie draait, gezondheidszorg, veiligheid en lokale tewerkstelling. Laat het bezorgen van pakjes en het verkopen van GSM abonnementen aan anderen over. Als het dan financieel fout loopt zal de Belgische burger daar alvast niet het slachtoffer van zijn”, besluit Freilich.  

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen