GBA: "Pandemiewet Verlinden moet herzien worden"

Foto: Photonews. GBA: "Pandemiewet Verlinden moet herzien worden"

Uncategorized

GBA: “Pandemiewet Verlinden moet herzien worden”

Pieter Van Berkel

Het voorontwerp van de pandemiewet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) moet herzien worden. Dat stelt de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).

Het voorontwerp van de wet ‘betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een pandemie’ werd op 26 februari goedgekeurd door de federale regering. Vandaag wordt het in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken besproken.

GBA: “Schending van de principes van wettelijkheid en voorspelbaarheid”

De GBA schrijft in een advies dat de tekst geen wettelijke basis biedt voor de behandeling van gegevens en een “schending van de principes van wettelijkheid en voorspelbaarheid” vormt.

Volgens de GBA kan inmenging in het op eerbiediging van de bescherming van persoonsgegevens enkel als dat noodzakelijk en evenredig is met het nagestreefde doel en omkaderd wordt door een heldere en duidelijke norm – zoals een wet, decreet of ordonnantie, waarvan de toepassing voorspelbaar is.

Verder worden de essentiële doelstellingen niet gedefinieerd in het voorontwerp. Dat wordt op dit moment overgelaten aan de regering. Evenmin worden de categorieën van mensen van wie de gegevens behandeld kunnen worden niet gedefinieerd. Het voorontwerp bevat ook geen lijst van gegevens die behandeld kunnen worden en geen lijst van overheden die deze gegevens zullen behandelen, met welk doel of in welk kader.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen