Gentse Jong VLD afdeling roept op tot ontdoping en kerkuittreding: Jong VLD voorzitster Tess Minnens noemt actie "niet gepast"

Foto: Hannes V.P. Jong Vld Gent. Screenshot. Gentse Jong VLD afdeling roept op tot ontdoping en kerkuittreding: Jong VLD voorzitster Tess Minnens noemt actie "niet gepast"

Binnenland politiek

Gentse Jong VLD afdeling organiseert kerkuittreding: Jong VLD voorzitster Tess Minnens vindt actie “niet gepast”

Kristof Luypaert

Enkele dagen terug plaatste Hannes Van Parijs (Jong VLD) een opmerkelijk filmpje online. De jongeman roept in dat filmpje op activistische wijze op aan katholieken om zich te laten ontdopen. De actie gebeurde onder de vlag van de afdeling Gent. De jonge liberalen voerden zelfs actie in het centrum van Gent, tot ongenoegen van sommige Vlamingen, zoals godsdienstlerares Joke M die zich geschoffeerd voelt door de actie. In een reactie aan PAL NWS noemt nationaal Jong VLD voorzitster Tess Minnens de actie “niet gepast”.

De voorzitster van Jong VLD, Tess Minnens, beklemtoont in een reactie dat de actie van de Gentse lokale afdeling uitging en geen nationaal initiatief is. Ze verwijst naar de publieke reactie op Facebook. “Onze reactie zegt denk ik voldoende over wat we erover denken: ‘niet gepast’.”

Op de Facebookpagina van Jong VLD lezen we: “De financiering en invloed van religies in ons land is een eeuwenoude bekommernis van liberalen. Onze lokale afdeling in Gent zette daartoe een controversiële actie op na de homofobe uitspraken van het Vaticaan. De vorm van de lokale actie was niet gepast, maar de achterliggende reden blijft een gezamenlijke bekommernis. Godsdienstvrijheid is voor ons ‘heilig’. Maar daarom moeten we religies niet de facto financieren en invloed geven in onze samenleving.”

De Gentse jonge liberalen organiseren een gezamenlijke kerkuittreding.

“De kerk, een machine die mensen onder de knoet houdt, geld aftroggelt en misleidt, overal ter wereld”

Wie het filmpje bekijkt kan niet anders dan vaststellen dat vooral de ’toon’ en de ‘stijl’ van de boodschap bijzonder scherp is. De oproep is duidelijk om het geloof achterwege te laten, en uit de kerk te stappen. Ook online wordt er geronseld. “Onderstaande brief zal worden ingevuld en verzonden, ook de envelop en postzegels worden door ons voorzien”

Hannes Van Parijs: “Ik moet iets bekennen. Ik ben gedoopt, in de traditie van de Rooms-Katholieke kerk. En daarna heb ik ook mijn communie gedaan. Maar aan mijn onverschilligheid is een einde gekomen, toen ik wat dichter naar het instituut van de kerk. Naar de machine achter een georganiseerde religie. Het is een machine die de gelijkheid tussen man en vrouw niet erkent. Een machine die mensen onder de knoet houdt, geld aftroggelt en misleidt, overal ter wereld. Die vrouwen niet laat beslissen over hun eigen toekomst door anticonceptie en abortus moreel te verbieden. Die leiden onmenselijk lang verlengt door te vechten tegen euthanasie.”

“En dan deze week. De zogenaamd progressieve paus Franciscus vond het nodig om ‘homoseksualiteit’ zondig te noemen. Honderdduizenden mensen tegelijk schofferen, stigmatiseren en discrimineren, daar is de kerk wel goed voor. Ieder jaar gaan in dit land tientallen miljoenen euro’s naar deze instelling. Alsof ze nog relevant zou zijn voor een groot deel van onze samenleving.”

“Neen ik wil geen lid meer zijn van een seksistische homofobe kerk. En velen met mij. Daarom laten we ons ontdopen, stappen we uit de katholieke kerk. Om een signaal te sturen. De kerk vertegenwoordigt mij niet en verdient ook ons belastinggeld niet. Stuur mee een signaal laat je onvrede horen. En stap samen met ons uit de katholieke kerk”

Nationaal voorzitster Jong VLD Tess Minnens.

Jong VLD voorzitter Tess Minnens: “Ik begrijp dat mensen na de uitspraken van Vaticaan kwaad zijn, maar ik zou zo’n actie nooit gedaan hebben”

Verontschuldigingen voor de actie komen er vanwege Jong VLD volgens Minnens niet. “Ik vind het raar dat katholieken of conservatieven ervan opschrikken dat liberalen niet blij zijn met de invloed en financiering van religies. Dat is nochtans de basis van het liberalisme. Het is geen verontschuldiging maar een duiding wat de nationale positie is. Verontschuldigingen kan ik niet geven voor iets waar ik geen rol in heb of had. Onze lokale afdelingen hebben autonomie over hun acties.”

De kritische reacties op sociale media die we opmerkten varieerden van ronduit beledigend over nodeloos schofferend tot ‘minstens ongenuanceerd’. Veel parlementaire initiatieven rond afschaffing van subsidies voor religie of religieuze organisaties zagen we echter nog niet van  Open Vld zijde.

Tess Minnens: “U hoeft me niet uit te leggen hoe ongepast deze actie was. Er staat namelijk ‘de vorm was niet gepast’. Bovendien is Jong VLD ook geen partij maar een jongerenbeweging, die de laatste jaren wel degelijk inhoudelijk werk hierover verrichtte.”

“We pleiten voor een systeem van ‘Kirchenstauer’ in Duitsland, waarbij je zelf kiest of je een religie steunt”

Neemt Jong Vld dan ‘afstand’ van de actie? Zover wil Minnens niet gaan, maar het lijkt duidelijk dat de actie niet erg geslaagd is: “Alles wat we bedoelen en wat we zeggen staat in het bericht. We gaan niet plots van idee over religies veranderen omdat een lokale afdeling een actie doet die wij niet zouden doen. Ik begrijp dat na de uitspraken van het Vaticaan mensen kwaad zijn en willen reageren en acties ondernemen. Ik zou die actie die zij hebben opgezet niet gedaan hebben.”

We wilden tenslotte weten of Minnens kan begrijpen dat de actie door katholieken ervaren wordt als een regelrechte aanval op hun geloof? Tess Minnens: “Elke reactie van liberalen op de katholieke kerk wordt gezien als een regelrecht aanval op hun geloof. Dat is niet nieuw he.”

Minnens erkent dat de boodschap van de Gentsen jongeren niet meteen het beoogde effect had en betreurt dat: “Het achterliggende idee van de lokale afdeling was om te pleiten voor een systeem als Kirchenstauer in Duitsland, waarbij je als belastingbetaler zelf kiest of je een religie ondersteunt. Dat is ook een standpunt dat we met Jong VLD echt op tafel willen leggen. Maar de nadruk moet wel echt liggen op elke religie, en dit kwam niet voldoende voor in de actie van Jong VLD Gent.”

Theo Francken: “De dag dat Jong VLD oproept om uit de islam te treden zullen ze persoonlijke bescherming moeten aanvragen; tot dan roep ik op om uit Open Vld te treden”

Enkele Facebookreacties op de Website van Jong Open Vld wijzen erop dat niet enkel katholieken de vorm van de boodschap ongepast vonden. Zo schrok bijvoorbeeld Ellen S. toch wel wat toen ze het filmpje zag: “Een filmpje waarop men gewoon uitlegt hoe men de kerk kan verlaten indien men ZELF vindt dat men zich niet meer bij deze instelling wenst aan te sluiten was misschien beter geweest. Of een simpele veroordeling van de uitspraak van de Paus was ruim voldoende. Het waardeoordeel over religie en geloven in het algemeen waar het filmpje mee doorspekt was is in mijn ogen onnodig. Meer dan de inhoud was de toon behoorlijk scherp. Mensen zijn vrij om zelf te kiezen waar ze voor staan of waar ze in wensen te geloven. Dat is ook liberaal zijn.”

Ook bij N-VA Kamerlid Theo Francken schoot het initiatief van Jong Vld Gent in een verkeerd keelgat. “Jong VLD organiseert een kerkuittreding en roept eenieder op om zich te laten ontdopen omwille van het oerconservatieve holebistandpunt van de kerk. De dag dat Jong VLD oproept om uit de Islam te treden zullen ze persoonlijke bescherming moeten aanvragen. Tot die dag komt roep ik alvast op om uit de Open Vld te treden. Liberalen die aan de lopende band avondklokken, samenscholings- en uitreisverboden invoeren, zonder enige democratisch debat in het parlement en met een compleet gebrek aan privacy, zijn geen liberalen. En Vlaamsgezind zijn ze al lang niet meer sinds Guy Verhofstadt zijn Burgermanifesten ritueel verbrandde om de eerste paarsgroene regering ooit te kunnen maken.”

Jong VLD’ers spraken ook actief voorbijgangers aan

De meest verontwaardigde reactie die we verzamelden was die van leerkracht Godsdienst Joke M. Zij werd geconfronteerd met de actie van de Gentse jonge liberalen toen ze een wandeling maakte met een vriendin door het centrum van Gent. “Tijdens de wandeling sprak een vrolijk meisje van Jong VLD Gent mij aan. Ze vroeg ons: ‘Zijn jullie op de hoogte van de recente uitspraken van de paus?’ Ik voelde de bui al hangen en lachte ongemakkelijk. Datzelfde meisje vroeg ons met een laaiend enthousiasme of we ons wilden laten ontdopen. Als signaal tegen een homofobe Katholieke Kerk.” 

Voor de jonge leerkracht voelde het aan als een “figuurlijke klap” in het gezicht. “Is dit echt iets dat op het programma staat van een jonge politieke partij? Een partij die de taal van racisme, discriminatie en homofobie afkeurt? Die het wel oké vindt om extreme uitspraken te doen over een geloofsgemeenschap die ze herleiden tot een oubollig instituut, waar ze naar eigen zeggen geen voeling mee hebben?”

Denken jullie echt dat ik, als leerkracht Katholieke Godsdienst, homofoob ben?

Joke M. vraagt zich af waar de nuance en dialoog is in de boodschap: “Denken jullie echt dat ik, als leerkracht Katholieke Godsdienst, homofoob ben? Of dat ik denk dat vrouwen geen rechten hebben? Dat ik niet meer van deze tijd ben en dat ik mijn leerlingen brainwash met de strenge leer van het Vaticaan? Dat ik lid ben van een Kerk die herleid wordt tot een instituut die alleen maar aanvaardt wat de paus of de kardinalen van het Vaticaan ons oplegt? Diezelfde paus heeft naast zijn conservatieve uitspraken ook positieve uitspraken gedaan tegenover Holebi’s. Eerlijk!?”

De leerkracht roept de jonge liberalen op om na te denken over “de impact die jullie veroorzaken met het ronselen van mensen om zich te laten ontdopen.” Ze doet dan ook een oproep: “Stop met polariseren en mee te werken aan een haatdragende en onverdraagzame maatschappij? Want ‘wake up’ we leven in een diverse maatschappij waarin mensen geloven in wat ze willen geloven, een mening hebben en die mogen houden. Volgens mij staat dit in de grondwet en is dit een mensenrecht!”

“Aanvaarden jullie dit niet? Wel dan zie ik jullie als een extremist die iedereen wil bekeren tot het atheïsme. Maak a.u.b. mijn beeld over respectvolle en verdraagzame atheïsten niet kapot. Want atheïsten zijn kritisch tegenover het geloof in God, maar veroordelen mensen die daarin wel geloven niet. Net zo min ik mensen niet veroordeel die de keuze maken om niet te geloven in een God. Een mens is een spiritueel wezen die naar zingeving zoekt“, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Gentse Jong VLD afdeling organiseert kerkuittreding: Jong VLD voorzitster Tess Minnens vindt actie “niet gepast””

Plaats een reactie

Delen