Rellen in Brussel (Shutterstock)

Rellen in Brussel (Shutterstock)

Uncategorized

Geweld tegen politie blijft toenemen

Pieter Van Berkel

In 2020 werd opnieuw een recordaantal geweldfeiten tegen de politie vastgesteld. Men telde dat jaar 12.986 feiten, of meer dan 35 per dag. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van cijfers van de federale politie.

Het gaat om het tweede recordjaar op rij. Het aantal geweldfeiten stijgt met 8 procent ten opzichte van vorig jaar. De vier meest voorkomende feiten zijn ‘weerspannigheid’ (4.904 gevallen, 510 met wapens), smaad (3.207), bedreigingen (1.312) en opzettelijke slagen en verwondingen (904).

“Veel erger kan het niet worden”

“Veel erger kan het niet worden”, zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA. “Dit heeft helemaal niets te maken met corona, het is een maatschappelijk probleem dat nu al jaren duurt. Tel daarbij de cijfers van de andere hulpverleners die slachtoffer zijn van geweld, en dan het wordt helemaal dramatisch.”

“Bovendien stellen we vast dat de slachtoffers in de kou blijven staan”, aldus Houssin. “Vaak moeten zij zelf de administratieve rompslomp in orde brengen en doen sommige overheden moeilijk wanneer ze rechtsbijstand moeten toekennen. Ook de vele valse klachten en het politiebashen wegen sterk op de motivatie van de collega’s op het terrein. Het kan niet dat burgers wraak nemen op de politie door misbruik te maken van de controlediensten. Er zou een sterk signaal moeten komen om dat duidelijk te maken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Geweld tegen politie blijft toenemen”

  1. Arme politie,niet mogen optreden tegen het crapuul 🥷🏾Dankjewel “niet mijn regering “.Denk eraan de volgende keer in uw stemhok.één oplossing,zet uw bolleke bij VB.

  2. Kan de VSOA ook eens aandacht schenken aan het illegaal en/of disproportioneel politiegeweld tegen de burger? Ik vind het bijvoorbeeld niet normaal dat een burger naar aanleiding van een banale overtreding en zonder dat hij weerstand biedt of zich verzet, tegen de grond geplakt en geboeid wordt afgevoerd om te eindige in een politiecel.

  3. In een interview met de krant Het Laatste Nieuws verklaarde Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Brussel Zuid, dat het tegen de grond plakken en boeien tot de standaard procedure van een arrestatie behoort. Zelf ken ik toevallig een aantal politiemensen op rust, die verbaast reageerden op de verklaring van korpsoverste Landsheer. Die agressieve en controversiële techniek blijkt te zijn overgewaaid begin deze eeuw vanuit de VSA. Ik raad alleszins slachtoffers, van ongeoorloofd politiegeweld, aan om klacht in te dienen bij de onderzoeksrechter en zich burgerlijke partij te stellen.

Plaats een reactie

Delen