Hans Bonte. Foto Photonews.

Hans Bonte. Foto Photonews.

Uncategorized

Hans Bonte (sp.a): “Fouten die we maakten met Syriëstrijders herhalen we nu met extreemrechts”

/

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) vindt dat ons land het gevaar van extreemrechtse radicalisering onderschat en niet goed aanpakt. Die dreiging is nu volgens hem zelfs groter dan de dreiging van moslimfundamentalisme. “Vandaag staan er meer mensen met een radicaalrechts gedachtengoed op de OCAD-lijst voor Vilvoorde, dan radicale moslims.”

Bijna dag op dag vijf jaar geleden vonden de terroristische aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek plaats. In het kader daarvan sprak Het Laatste Nieuws met Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, een stad die gekend staat voor haar vele Syriëstrijders en radicale moslims. Maar Bonte ziet vandaag de dag echter een andere, grotere dreiging: extreemrechts. “Waar ik me meer zorgen om maak is de opkomst van extreemrechts”, klinkt het.

Bonte wijst erop dat hij ook voor de terroristische aanslagen al waarschuwde voor de dreiging van moslimfundamentalisme, en dat toen ook niemand hem geloofde. “Niemand had er oren naar”, aldus Bonte. “Ik was ‘een overdrijver’. Achteraf bleek dat we het probleem te lang hebben onderschat. We mogen diezelfde fout niet nog eens maken met extreemrechts. Ik heb gezien hoe snel jonge moslims destijds radicaliseerden. Waarom zou dat bij extreemrechts anders zijn? Onderschatten we dit opnieuw? Of durft de politiek het niet goed aan te pakken vanwege de populariteit van extreemrechtse partijen? We moeten onze ogen openen: er lopen potentiële Anders Breiviks rond in ons land.”

Die dreiging is volgens Bonte groter dan de dreiging van radicale moslims. “Vandaag staan er meer mensen met een radicaalrechts gedachtengoed op de OCAD-lijst voor Vilvoorde, dan radicale moslims. Het zijn er tientallen. Ik ben daar ongerust over, maar heb het gevoel dat de ernst nog niet bij iedereen is doorgedrongen.” Daarnaast is die extreemrechtse dreiging ook veel minder zichtbaar, stelt Bonte. “Het is veel moeilijker om een goed beeld te krijgen van radicalisering van mensen met een extreemrechts gedachtegoed, dan van extremistische moslims. Dankzij ons goede contact met de moslimgemeenschap vangen we signalen snel op. Moslims, dat zijn families, de moskee, dat is een groep. Als een schaap verkeerd loopt, kan je met de rest van de familie veel doen. Extremisme dat in nationalistische en racistische hoek ontstaat is veel individueler.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Hans Bonte (sp.a): “Fouten die we maakten met Syriëstrijders herhalen we nu met extreemrechts””

  1. Mr Bonte, zou het kunnen dat het OCAD zich van vijand vergist? Kan U even de lijst geven van moorden en aanslagen gepleegd door rechtse extremisten de laatst twintig jaar?

Plaats een reactie

Delen