Foto: Shutterstock Grondwettelijk Hof: "Vingerafdrukken op identiteitskaart geen inbreuk op privacy"

Foto: Shutterstock Grondwettelijk Hof: "Vingerafdrukken op identiteitskaart geen inbreuk op privacy"

Uncategorized

Heeft privacy een politieke kleur?

Redactie Binnenland

“Je kan het alleszins geen plaats geven op een klassieke links-rechts lijn, of welke onderverdeling dan ook. Ik zou eerder durven beweren dat net de aandacht voor privacy een lijn is die zowat elke partij doorkruist. Je vindt in alle partijen, van Groen tot Vlaams Belang, politici die begaan zijn met het onderwerp, maar ook en vooral politici die er helaas niét mee begaan zijn.” Aan het woord is privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert, directeur en bezieler van ‘the Ministry of Privacy‘.

“Ik ga door het leven als privacy-activitst, maar correcter zou zijn me als een vrijheidsactivist te omschrijven. Dat is altijd mijn bekommernis geweest. En dan stel je vast dat we in een maatschappelijke realiteit beland zijn waarbij de overheid steeds meer probeert binnen te dringen in het privéleven van de mensen. Jammer genoeg vaak met succes. In heel wat landen tref je organisaties als de onze aan. Mensen die niet met lede ogen deze kwalijke evolutie willen zien en ondergaan. België had dat niet, tot wij onze stichting boven de doopvont hielden. Je hebt privacy keihard nodig, wil je in vrijheid kunnen leven.”

Hoe belangrijk waren de aanslagen van 2016 op het vlak van privacy-inperking? Dat lijkt ons toch het ultieme argument te zijn om een batterij aan maatregelen te verdedigen?

“Zonder twijfel was dat een keerpunt. Maar drum me niet in een hoekje waar ik niet thuis hoor. Ik vind het niet meer dan normaal dat terreurbestrijding zo efficiënt mogelijk aangepakt wordt. Net zoals ik voor een goed functionerend politieapparaat ben. Ik wens geen samenleving waar in naam van privacy een soort anarchie heerst. Mijn bekommernis is dat men de proportionaliteit over het hoofd ziet. Ik kan heus wel leven met compromissen.”

Het volledige interview met Michael Vandamme is hier beschikbaar voor digitale abonnees.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Alle nieuws voor binnenland opgevolgd door de PAL NWS redactie.

Plaats een reactie

Delen