Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Horeca klaagt auteursrechtenmaatschappij Sabam aan

Wijnand Meeus

Zelfstandigenorganisatie NSZ en de Brusselse horecafederatie zijn samen een groepsklacht gestart tegen Unisono. Dat is het platform van auteursrechtenmaatschappijen Sabam, Playright en Simim. Alle uitbaters van horecazaken zijn verplicht een jaarlijks vast bedrag te leveren aan het platform om muziek te mogen spelen in hun zaak.

Maar nu de horeca al maanden zijn deuren heeft moeten sluiten willen ze een tegemoetkoming van Sabam. “Het is niet rechtvaardig om voor twaalf maanden te betalen, als je drie maanden gesloten bent”, klinkt het bij Eric Jacobs , de advocaat van de Brusselse horecafederatie. “De voorwaarden met betrekking tot de bijdrage die op grond van het auteursrecht is verschuldigd, wordt door Sabam bepaald op basis van een lidmaatschapscontract. En daarvan zijn de voorwaarden niet onderhandelbaar.”

“Men moet betalen voor wat men gebruikt”, klinkt het ook bij Fabian Hermans van de Horecafederatie. In april 2020 stelde Sabam al voor de facturen van de horeca-uitbaters te verminderen met één maand door de verplichte sluiting. Maar ondertussen is de horeca alweer zes maanden dicht geweest. “Ons doel is om te onderhandelen en tot een eerlijke uitkomst te komen. We hebben dit in der minne geprobeerd maar zonder succes”, aldus Christophe Wambersie, secretaris generaal van het NSZ. Ook Unisono laat in L’Echo weten open te staan voor debat en overleg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen