AstraZeneca-vaccin - Foto: Shutterstock

AstraZeneca-vaccin - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Ierland stopt tijdelijk met gebruik van AstraZeneca-vaccin

Niels Geerinck

Na Denemarken en Noorwegen stopt nu ook Ierland tijdelijk met het gebruiken van het AstraZeneca-vaccin. Toch benadrukken de autoriteiten daar dat het om een voorzorgsmaatregel gaat. Dat meldt BBC deze ochtend.

De beslissing werd deze ochtend tijdens een spoedoverleg genomen. Het Iers vaccinatiecomité kwam tot die beslissing na rapporten uit Noorwegen. Uit die rapporten bleek dat er mogelijks complicaties voortkwamen na vaccinatie. Waaronder het ontstaan van bloedklonters. Op Twitter benadrukt de Ierse Minister voor Volksgezondheid Stephen Donnelly dat het gaat om een voorzorgsmaatregel.

Eerder deze ochtend liet plaatsvervangend medisch directeur van Ierland Ronan Glynn weten nieuwe informatie te hebben ontvangen uit Noorwegen. “Er is niet geconcludeerd dat er een verband is tussen het vormen van bloedklonters en het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Echter volgens het voorzorgsbeginsel en in afwachting van verdere informatie heeft het Nationaal Vaccinatiecomité aanbevolen om het vaccinatieprogramma met AstraZeneca in Ierland tijdelijk uit te stellen”, Aldus Glynn.

In een verklaring zei AstraZeneca dat erin een rapport van veiligheidsgegevens van over meer dan 17 miljoen doses van het toegediende vaccin geen onmiddellijk bewijs is gevonden van een verhoogd risico op de bovengenoemde aandoeningen.

“Een zorgvuldige beoordeling van alle beschikbare gegevens, inclusief die van de meest recente ontwikkelingen, is aan de gang. AstraZeneca verbindt zich ertoe om deze informatie zonder uitstel te delen”, zo klinkt het bij de woordvoerder van het bedrijf.

Op Twitter laat de Noord-Ierse vice-eerste minister Michelle O’Neill weten dat ze opheldering heeft gezocht bij haar minister van Volksgezondheid Robin Swann. Ook zij volgen de situatie omtrent de schorsingen in Ierland en elders in Europa op de voet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen