Vertragingen bij de NMBS (Photonews)

Vertragingen bij de NMBS (Photonews)-

Uncategorized

In heel het land hinder op openbaar vervoer door staking

Wannes Neukermans

In heel het land rijden er minder treinen, trams en bussen door de nationale staking. Vakbonden ABVV en ACV voeren actie met de eis voor meer loon. Ze willen dat er in bepaalde sectoren meer dan 0,4% opslag mag gegeven bovenop de index. De stad Antwerpen en Limburg zijn het zwaarst getroffen.

In heel Vlaanderen rijden gemiddeld iets meer dan twee op de tien voertuigen van De Lijn. In Limburg en de stad Antwerpen rijden er slechts één op de tien bussen en trammen. In provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant rijden er twee geplande voertuigen op tien. Oost-Vlaanderen doet het beter met 30 procent, en in West-Vlaanderen zit De Lijn nog iets dichter bij het normale aanbod.

Meer dan de helft van treinen rijdt

Bij de NMBS startte de 24 uur lange staking al zondagavond om 22u. Door een alternatieve dienstregeling rijdt meer dan de helft van de treinen. Twee derde van de IC-treinen tussen grote steden, en ongeveer hetzelfde aantal lokale L-treinen en gewestelijke S-treinen. De meeste piekuurtreinen zijn geschrapt, en het aanbod van treinen richting de kust is beperkt. Via de NMBS-app kunnen reizigers controleren welke treinen rijden en hoe drukbezet ze zijn.

Rond halfzeven ’s ochtends reed in Brussel enkel metro 1, en daarna enkel tussen het Weststation en Montgomery. Daarnaast reden ook tram 3, 4, 7, 8, 9, 82 en 92 en de bussen op de lijnen 36, 46, 53, 58, 59, 65, 71, 87 (verlengd van Simonis tot Zwarte Vijvers), 89 en 95. Op de genoemde lijnen zal minstens de helft van voertuigen zal zijden. De andere lijnen rijden momenteel niet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen