Japans, homoseksueel koppel. Foto Shutterstock

Japans, homoseksueel koppel. Foto Shutterstock

Uncategorized

Japanse rechtbank acht verbod op homohuwelijk ongrondwettelijk

Simon Segers

De uitspraak van de rechtbank in Sapporo is de eerste in een reeks rechtszaken. Verschillende homoseksuele koppels hebben zich in de afgelopen jaren naar het gerecht gericht in de hoop het recht op huwelijk te verkrijgen.

Japan is het enige G7 land waar koppels van hetzelfde geslacht niet kunnen huwen. Na gerechtelijke stappen van meerdere paren is de rechtbank in Sapporo nu de eerste die uitspraak doet en het verbod ongrondwettelijk verklaart. De bijkomende compensatieclaim voor ‘psychologisch leed’ keurde de rechtbank echter niet goed. Volgens de Japanse grondwet is een huwelijk tussen twee instemmende personen van verschillend geslacht.

De rechtbank is alsnog van oordeel dat het verbod op homohuwelijk een inbreuk vormt op artikel 14 van de grondwet. Dit artikel stelt dat alle burgers gelijk zijn voor de wet. Een van de aanklagers vindt “discriminatie omwille van natuurlijke, seksuele verscheidenheid” een inbreuk op dit artikel. Indien rechtbanken uit verschillende andere districten uiteindelijk dit precedent zouden volgen vormt dit geen garantie dat de Japanse staat een constitutionele wijziging zal doorvoeren. Op dit moment is Taiwan het enige Aziatische land waar personen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen