Joren Vermeersch (N-VA): "Zet die IS vrouwen netjes op een vliegtuig naar Bagdad of Damascus voor berechting"

Foto: Facebook. Joren Vermeersch. Joren Vermeersch (N-VA): "Zet die IS vrouwen netjes op een vliegtuig naar Bagdad of Damascus voor berechting"

Binnenland politiek

Joren Vermeersch (N-VA): “Zet die IS vrouwen netjes op een vliegtuig naar Bagdad of Damascus voor berechting”

Kristof Luypaert

Volgens Joren Vermeersch (N-VA) gaan de regeringspartijen CD&V en Open Vld “plat op de buik voor de PS” door een bocht van 180° te maken in het dossier rond het terughalen van Syriëstrijders. Dat schrijft hij in een bericht op Facebook. Gisteren kondigde premier Alexander De Croo al een koerswijziging aan in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. En later op de avond verdedigde Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne de beslissing in Terzake. Ruimte voor weerwoord van de oppositie had de VRT niet voorzien.

Joren Vermeersch, die samen met Theo Francken (N-VA) twee boeken schreef over migratie staat er om bekend geen blad voor de mond te nemen. Dat leverde hem intern al wel eens wat kritiek op. Wellicht heeft Vermeersch dat van geen vreemden. Eerst ging hij in de politieke leer bij Jean-Marie Dedecker en vervolgens bij oud-staatssecretaris Theo Francken. Als Dedecker vervroegd de Kamer zou verlaten komt Vermeersch als eerste opvolger in het parlement. Dat was een voorwaarde van Dedecker om de N-VA lijst in West-Vlaanderen te gaan duwen. Zo vergewiste de LDD-voorman zich van opvolging in de Kamer door een ideologisch gelijkgezinde stem.

In afwachting daarvan laat Vermeersch zich regelmatig opmerken door scherpe mening op facebook en via zijn columns in De Standaard.

Volgens Vermeersch gaan de regeringspartijen VLD en CD&V in dit dossier “plat op de buik” voor PS, die volgens hem met deze operatie vooral “politiek wil scoren in Molenbeek”.

“Deze trofee voor de PS komt aan een grote maatschappelijke kostprijs voor ons allemaal, want die IS-vrouwen kunnen met hun radicalisme heel het penitentiair systeem infecteren.”, stelt Vermeersch.

“Wie dealt in Japan moet in Japan berecht worden. Wie een moord pleegt in Brazilië moet in Brazilië brommen. Waarom dan vrouwen die in Syrië lid waren van terreurorganisatie IS naar België halen voor berechting?”, vraagt hij zich verontwaardigd af.

“Geen enkele crimineel krijgt dit voorrecht. Als ze überhaupt al in de gevangenis zullen belanden, want dit is België.We moeten in dit dossier gewoon de letter van het internationale recht volgen: die vrouwen netjes op een vliegtuig zetten naar Bagdad of Damuscus voor berechting door de Syrische of de Iraakse overheid. Het is daar dat ze hun misdrijven pleegden.”

Volgens Vermeersch moet men de vrouwen ter plaatse berechten. “Case closed”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Joren Vermeersch (N-VA): “Zet die IS vrouwen netjes op een vliegtuig naar Bagdad of Damascus voor berechting””

  1. De Nederlandstalige liberalen en katholieken zijn al zo dikwijls op de buik gegaan hetzij voor de PSC en of de PS, dat op de plaats van hun buik nu een enorme krater is. Was het niet het IMT dat besliste om oorlogsmisdaden e.a. te laten berechten op de plaats wa

  2. Die IS-wijven hebben hier hélemaal NIETS te zoeken!! Ze zijn vrijwillig gaan vechten, trouwen met moordenaars en kinderen ervan op de wereld zetten! Veel praat over de ” ongelovigen “( dat zijn wij allemaal, ook diegenen die hen willen terug halen!
    Stuur ze niet naar Damascus of Bagdad, maar naar de hel!!

Plaats een reactie

Delen