Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) uitgestuurd als verkenners voor Nederlandse regeringsvorming

Foto: Anne-Marie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Shutterstock. Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) uitgestuurd als verkenners voor Nederlandse regeringsvorming

Uncategorized

Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) uitgestuurd als verkenners voor Nederlandse regeringsvorming

Kristof Luypaert

Annemarie Jorritsma van de rechts-liberale VVD en Kajsa Ollongren van het links-liberale D66 zijn door hun lijsttrekkers aangewezen als verkenner. Dat maakte voorzitter Khadija Arib (PvdA) van de Tweede Kamer bekend na overleg met de lijsttrekkers. De twee politieke zwaargewichten gaan nu op zoek naar een mogelijke regeringscoalitie.

VVD en D66 zijn na de verkiezingen van de Tweede Kamer op basis van de laatste peilingen de twee grootste partijen in de Nederlandse Tweede Kamer. Dat is vergelijkbaar met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers. Veel partijen hadden voor de bijeenkomst donderdagmiddag met Arib al aangegeven dat de twee regeringspartijen het voortouw moeten nemen bij de regeringsvorming.

De twee verkenners denken maandag reeds aan de slag te kunnen gaan, zei Ollongren. Annemarie Jorritsma (70) is sinds 2015 voorzitter van de senaatsfractie van de VVD. Ze heeft een lange staat van dienst binnen de partij en is een bondgenoot van partijleider Mark Rutte. Ze was ook zelf minister van Verkeer en Waterstaat in de regering Kok-I en daarna van Economische Zaken in Kok-II.

Foto: Twitter. Bekendmaking van de verkiezingsuitslagen in Nederland

Vertrouwelingen van Rutte verkennen het veld

In deze paarse kabinetten, samengesteld uit de sociaaldemocratische PvdA, de VVD en D66 deed Jorritsma veel ervaring op met de links-liberalen. In 2003 werd ze zelf burgemeester van Almere. Die functie bekleedde ze tot 2015. Daarna trad ze toe tot de Eerste Kamer, vergelijkbaar met onze Belgische senaat.

In 2010 probeerde Jorritsma tevergeefs Job Cohen (PvdA) op te volgen als burgemeester van Amsterdam. Ontslagnemend minister Kajsa Ollongren (53) van Binnenlandse Zaken is door D66 voorgedragen. Ook zij kent premier Mark Rutte goed. Niet alleen maakte ze de voorbije jaren deel uit van de regering, tussen 2011 en 2014 was ze ook de hoogste ambtenaar op zijn ministerie (Algemene Zaken).

Ollongren was ook secretaris van de formatie in 2010, die leidde tot het eerste minderheidskabinet-Rutte, van VVD en CDA. Dat kabinet werd toen door de PVV van Geert Wilders gedoogd. Daarnaast is Ollongren ook zelf een belangrijke figuur binnen D66. Ze was de afgelopen jaren vicepremier, wat betekent dat zij de belangen van het D66-smaldeel behartigt.

Ook stond ze als lijstduwer op de verkiezingslijst van deze verkiezingen. Vooraf gaf ze al aan dat dit niet betekent dat ze een zitje in de Tweede Kamer ambieerde. De bewindsvrouw is zelf ook nog genoemd als mogelijke opvolger van voormalig lijsttrekker Alexander Pechtold, die in oktober 2018 zijn vertrek uit de politiek bekendmaakte. Maar Ollongren, die tussen eind 2019 en april 2020 met ziekte kampte, kondigde aan geen gooi te doen naar het partijleiderschap.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) uitgestuurd als verkenners voor Nederlandse regeringsvorming”

Plaats een reactie

Delen