Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Keurt Europa vaccin Johnson & Johnson goed?

Simon Segers

Vandaag beslist het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) over de goedkeuring van het coronavaccin van Johnson & Johnson. Dit vaccin zou een tegengewicht kunnen bieden aan de onzekere bevoorrading door AstraZeneca.

De Amerikaanse farmareus liet enkele dagen geleden weten dat ze midden maart meer informatie vrij zullen geven over hun vaccinproductie. Johnson & Johnson zou in 2021 vanaf april 200 miljoen vaccins leveren aan de EU. Het is echter nog onduidelijk hoeveel zij kunnen leveren voor de zomer. Dankzij problemen met de levering van het vaccin van AstraZeneca heerst er onduidelijkheid of alle 65-plussers en risicogroepen voor de zomer gevaccineerd kunnen worden. Astrazeneca verlaagde eerst het aantal beloofde vaccins voor het eerste kwartaal van 90 miljoen naar 40 miljoen. Ondertussen staat de teller nog maar op 8 miljoen geleverd, wat het onwaarschijnlijk maakt dat ook AstraZeneca’s verlaagde doelstelling tegen eind deze maand bereikt is.

Waarschijnlijk groen licht

Thierry Breton, de Europese commisaris die de Covid-19-werkgroep leidt, heeft alleszins vertrouwen in de goedkeuring van het vaccin van Johnson & Johnson. Hij verklaart binnenkort met het bedrijf aan tafel te zitten voor officiële gesprekken. Viroloog Steven Van Gucht is ook hoopvol: “De resultaten van het vaccin in de klinische studies zijn heel goed. Daar zal het niet aan liggen. De grote vraag is vooral wanneer ze zullen kunnen leveren. Normaal werd het vaccin half april verwacht, maar Johnson & Johnson heeft ook al te kennen gegeven dat het wat problemen heeft met de productie. Ik hoop dat het uiteindelijk zal meevallen. We zullen zien. Maar we hebben dat vaccin absoluut nodig.”

Indien het EMA het vaccin goedkeurt kan dit een extra zekerheid betekenen wanneer de levering van andere vaccins onduidelijk is. Het vaccin van Johnson & Johnson hoeft niet bij vriestemperaturen bewaard te worden. Daarnaast is ook één prik voldoende in tegenstelling tot de andere goedgekeurde vaccins van Pfizer, Astrazeneca en Moderna. België bestelde 5,1 miljoen dosissen en bij goedkeuring zal men deze vanaf midden april beginnen toedienen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen