Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). Photo News.

Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). Photo News.

Uncategorized

Kristof Slagmulder (VB) vindt exclusief begeleidingsaanbod voor allochtonen aan UGent “pure discriminatie”

Kristof Luypaert

Het Vlaams Belang vindt de voorbereidingssessies die de UGent exclusief voor allochtonen organiseert discriminatie op basis van etnische herkomst. “Dit is discriminerend tegenover autochtone leerlingen die ook nood of behoefte hebben aan extra begeleiding”, aldus Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). Via een parlementaire vraag vroeg hij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om uitleg. Weyts verdedigt in zijn antwoord de sessies en is van oordeel “dat ze niemand benadelen”.

De Universiteit van Gent (UGent) voorziet sinds 4 februari een apart begeleidingsaanbod voor leerlingen met een migratieachtergrond die interesse hebben voor het toelatingsexamen voor arts en tandarts. Hiervoor organiseert de universiteit specifieke voorbereidingssessies.

Die kaderen binnen het project ‘UGent in Zicht’ om meer allochtonen aan te trekken. “Extra lessen voor extra kleur”, noemen ze het zelf. Volgens de partij Vlaams Belang, die klachten ontving van verontwaardigde Vlaamse studenten die geen toegang hebben tot dit aanbod, is dit aanbod echter “pure discriminatie”

“Leerlingen zonder migratieachtergrond verwijst men gewoon door naar de website over het toelatingsexamen waar ze de informatie zelf maar moeten vinden en voorbeeldexamenvragen kunnen inkijken en inoefenen”, legt Slagmulder uit. “Aan andere hoger onderwijsinstellingen zijn er wel mogelijkheden tot voorbereidingslessen. Maar die zijn vaak betalend, zoals de cursussen van de KU Leuven die 120 euro kost en van de VUB die aan 10 euro per module, indien men alle sessies wil volgen, ook zo’n honderd euro kost.”

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

Ben Weyts: “Stellen dat dergelijke initiatieven autochtone jongeren benadelen, is niet correct. Er is geen sprake van discriminatie”

“Er zijn nochtans genoeg autochtone leerlingen die willen studeren aan de UGent en ook extra steun kunnen gebruiken”, vindt Slagmulder. Weyts ziet echter geen graten in de regeling. Hij is van mening dat “initiatieven zoals dat van de UGent bijdragen aan een grotere diversiteit en niemand benadelen”.

Het Vlaams parlementslid vroeg ook aan Weyts om de UGent aan te sporen ofwel dit project stop te zetten, ofwel de voorbereidingssessies open te stellen voor alle kandidaten, en zodoende de ‘discriminatie’ op te heffen.

Maar de N-VA minister van Onderwijs ziet het duidelijk anders en gaat niet in op die vraag: “De kansen van jongeren zonder migratieachtergrond op gunstige rangschikking op de toelatingsexamens verminderen niet door het initiatief van de UGent. Stellen dat dergelijke initiatieven onze autochtone jongeren benadelen, is dus niet correct. Er is geen sprake van discriminatie”. 

Slagmulder nam echter geen genoegen met de uitleg van de minister. “Want wat is extra begeleiding waarbij etnische herkomst het criterium is om te bepalen of je er toegang toe hebt anders dan discriminatie?”, argumenteert hij. “Stel je het omgekeerde voor. Opleidingen die enkel voorbehouden zijn aan autochtone Vlaamse leerlingen. Het kot zou te klein zijn!”

Vlaamse studenten voelen zich gediscrimineerd

Enkele Gentse studenten wezen Slagmulder op het extra begeleidingsaanbod aan de UGent. Dat aanbod is bedoeld voor leerlingen met een migratieachtergrond die interesse hebben voor het toelatingsexamen arts/tandarts. Een eerste infosessie vond plaats op 4 februari voor de leerlingen en hun ouders. Er staat ook nog een feedbacksessie gepland op 28 april.

Volgens Slagmulder en zijn partij zijn er ook genoeg autochtone leerlingen zonder beperking die extra steun kunnen gebruiken. “Ik denk bv. aan leerlingen die in de richting wetenschappen-moderne talen of economie-wiskunde zitten. Zij vrezen ook te weinig bagage mee te krijgen ten opzichte van leerlingen in wetenschappen-wiskunde.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Kristof Slagmulder (VB) vindt exclusief begeleidingsaanbod voor allochtonen aan UGent “pure discriminatie””

  1. Dat onze minister van onderwijs geen Nederlands verstaat is rampzalig.
    Als dit geen discriminatie is , wat is het dan?
    Kan Weyts ons mischien een ander woord voorstellen?

Plaats een reactie

Delen