Het Ladeuzeplein in Leuven. Foto shutterstock

Het Ladeuzeplein in Leuven. Foto shutterstock

Uncategorized

KU Leuven komt met nieuw tuchtreglement, mede dankzij zaak-Reuzegom

Simon Segers

De academische raad van de Katholieke Universiteit Leuven heeft een nieuw orde- en tuchtreglement goedgekeurd. Aanleiding hiertoe waren “procedures over schriftvervalsing, grensoverschrijdend gedrag en de zaak-Reuzegom”.

“Waar het vorige reglement vooral principes vooropstelde, bevat het nieuwe reglement ook de concretisering daarvan”, aldus rector Luc Sels. Het nieuwe reglement gaat volgend academiejaar van kracht. Een inschrijving aan de KU Leuven impliceert een instemming met de tuchtregels en eventuele sancties bij overtreding. Op dit moment voorziet het reglement vijf verschillende sancties, maar dat wordt nu uitgebreid naar zeven. De tuchtcommissie zal voortaan ook voor de helft uit studenten bestaan, de voorzitter niet meegeteld. Enkele van de overtredingen in het nieuwe reglement zijn “discriminatie, grensoverschrijdend gedrag en het uiten van ernstige beledigingen”.

Sanda Dia

“Een aantal dossiers, waaronder het dossier-Reuzegom, maakte duidelijk dat het vorige tuchtreglement niet meer voldeed aan de realiteit”, zegt Klaas Collin, de voorzitter van de studentenraad. De dood van de 20-jarige student Sanda Dia tijdens een doop van studentenclub Reuzegom in 2018 heeft geleid tot enkele van de nieuwe elementen in het tuchtreglement. Zo kan de tuchtcommissie een dossier (alleen) heropenen wanneer nieuwe factoren opduiken en kan deze ook afgestudeerde studenten voor feiten die dateren uit hun studententijd verbieden zich nog in te schrijven aan de universiteit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “KU Leuven komt met nieuw tuchtreglement, mede dankzij zaak-Reuzegom”

  1. Ik heb me dikwijls afgevraagd waarom die “dopen” fysiek dreigend moeten zijn. In mijn jonge jaren waren die dopen ludieke gebeurtenissen waar wij later met plezier konden aan terug denken. Het ging op straat door, niet op privé plaatsen ergens in de bossen, er was “controle” en het was één namiddag/avond, meer niet. Weten die nog wel waar ze mee bezig zijn? Wij zouden eens goed moeten nadenken over ons niveau van “beschaving” want daar is héél wat mis mee de laatste jaren.

Plaats een reactie

Delen