Kunstendecreet raakt niet gestemd: sp.a en Groen vragen tweede lezing

Foto: Katia Segers (sp.a) in Vlaams Parlement (Photonews)

Uncategorized

Kunstendecreet raakt niet gestemd: sp.a en Groen vragen tweede lezing

Kristof Luypaert

Na een bijna vijf uur durend debat in de commissie cultuur afgelopen donderdagvoormiddag, is er vlak voor de stemming over het geheel van het kunstendecreet een tweede lezing gevraagd door Vlaams parlementslid Katia Segers (Vooruit). Daardoor is er dus nog steeds niet gestemd. Enkel Groen sloot zich aan bij die vraag. De grootste oppositiepartij, het Vlaams Belang ziet het nut van een tweede lezing niet in zegt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (VB). Voor VB is het decreet te vaag geformuleerd en heeft het over ‘een blanco cheque’ aan de regering.

Het Vlaams Parlement kwam dus donderdag niet toe aan de stemming over het nieuwe Kunstendecreet. Oppositiepartijen Vooruit en Groen vroegen een tweede lezing en dienden verschillende amendementen in. “Het decreet is ongevraagd, onvoldragen, ondoordacht en onrealistisch”, zei parlementslid Katia Segers (Vooruit) in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement.

Het Vlaams Belang zal zich bij de tweede lezing en stemming van dit Kunstendecreet onthouden. “Het decreet is te vaag geformuleerd en laat in die mate ruimte – wat de inhoud van de uitvoeringsbesluiten betreft – toe, dat dit goedkeuren een blanco cheque geeft aan de regering’“, zegt Brusselmans.

Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (VB), Foto VB

“Na veelvuldige inhoudelijke discussies rond de algemene principes van dit decreet bij de besprekingen van visienota’s, de hoorzitting met de sector vorige week en het uitgebreide debat deze ochtend, lijkt het ons niet aangewezen om een tweede lezing te houden en heel dit schouwspel opnieuw te voeren. Wij respecteren het recht van mevrouw Segers om dit te vragen, maar zien het nut van de tweede lezing niet in. De essentie is de inhoud van het decreet, iets dat niet meer lijkt gewijzigd te worden. Er is namelijk al een meerderheid in het parlement, zo blijkt uit de indicatieve artikelsgewijze stemming deze middag.”

Kerninstellingen krijgen straks cheque voor tien jaar in plaats van vijf jaar

Het Kunstendecreet legt zowel de krijtlijnen, maar ook de budgetten vast voor de subsidies die kunstenorganisaties krijgen voor de periode van 2023 tot 2027. De grootste vernieuwing is de invoering van de categorie ‘kerninstellingen’. Grotere instellingen zien zich straks verzekerd van een gegarandeerde werkingssubsidie van tien jaar. Vandaag evalueert men dat om de vijf jaar. De Vlaamse Regering schenkt daarmee wel voor een bijzonder lange periode vertrouwen aan de ‘kerninstellingen’. Er blijft tussentijds wel een soort heroverwegingsmogelijkheid.

Het decreet botst op heel wat kritiek. Onder meer van de Strategische Advies Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) en het Overleg Kunstenorganisaties (oKo). Maar ook de Vlaamse oppositiepartijen hebben er vragen bij.

Volgens Groen en Vooruit houdt het nieuwe Kunstendecreet geen rekening met de situatie voor de sector door de coronacrisis. Ze vrezen een politisering van de kerninstellingen omdat die een beheersovereenkomst krijgen. Daarom vroegen ze aan Cultuurminister Jan Jambon om de pauzeknop in te duwen. De grootste Vlaamse oppositiepartij, het Vlaams Belang, ziet het nut van zo’n tweede lezing niet in. Dat bevestigt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (VB).

Minister-president Jambon: “We gaan niet op de pauzeknop duwen, we gaan hiermee door”

“Dit decreet komt op een zeer moeilijk moment voor de cultuursector, die nog steeds zonder perspectief zit”, meent parlementslid Katia Segers (Vooruit). Segers vraagt een tweede lezing. Door die vraag kan het Vlaams Parlement het decreet donderdag niet stemmen.

“Ik reken erop dat de minister-president van deze extra tijd gebruik maakt om constructief te overleggen met de sector en aanpassingen in het decreet door te voeren.” Ook Groen, die het heeft over een “een sluipende coup op de kunstensector”, vraagt uitstel aan minister Jambon.

“Ik vraag u om een maand de pauzeknop in te duwen. Ga met de sector nog eens in overleg. Ik ben ervan overtuigd dat veel kan gebeuren in een maand”, zei Staf Pelckmans donderdag in de commissie.

Jambon, die het decreet nog voor de zomer gestemd wil krijgen, om op tijd te zijn voor de volgende subsidieronde, was in zijn antwoord duidelijk. “We proberen een complexe realiteit in een decreet te vatten en dat is niet mogelijk. Er zullen altijd opmerkingen gemaakt kunnen worden. We gaan dus niet op de pauzeknop duwen. We gaan hiermee doorgaan, zodanig dat we de sector tijdig kunnen inlichten en die op tijd dossiers kunnen indienen.”

Vlaams Minister-president Jan Jambon (N-VA), tijdens een persconferentie van de Vlaamse Regering (Photonews)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen