Herdenkingsplechtigheid van Samuel Paty (Wikimedia)

Herdenkingsplechtigheid van Samuel Paty (Wikimedia)

Uncategorized

Leerlinge die Samuel Paty van islamofobie beschuldigde geeft toe gelogen te hebben

Pieter Van Berkel

De keten van gebeurtenissen die leidde tot de moordaanslag op de Franse geschiedenisleerkracht Samuel Paty begon met een leugen. De leerlinge die de leerkracht van islamofobie beschuldigde gaf toe dat ze had gelogen en niet eens aanwezig was tijdens de les over de cartoons van Charlie Hebdo.

Het 13-jarige meisje had aan de Franse antiterreuronderzoekers verklaard dat moslims aangespoord werden om de klas te verlaten, alvorens Paty de spotprenten van de profeet Mohammed toonde. Naar eigen zeggen was ze verbolgen over die feiten, wat ertoe leidde dat ze twee dagen geschorst werd door de school. Ze gaf dezelfde lezing van de feiten aan haar vader, die daarop op basis van haar getuigenis een heksenjacht op sociale media begint. Die heksenjacht mondt uiteindelijk uit op de moordaanslag op Paty door de Tsetsjeense islamist Abdullakh Anzorov.

Gelogen

Op 25 november werd het meisje ondervraagd door de politie. Toen gaf ze toe dat ze niet aanwezig was tijdens de bewuste les. Zij zou gelogen hebben omdat ze niet durfde om de ware reden voor haar schorsing op te biechten aan haar vader.

“Het is niet de leugen die aan de basis ligt van de dood van Samuel Paty, het was de aanslagpleger die, met een middeleeuws gedrag, de keel van wijlen Paty kwam doorsnijden”, zegt Mbeko Tabula, advocaat van het meisje. “Ze heeft geen directe link met de moordenaar. Ze kent hem niet. […] Ze was het niet noodzakelijk eens met Samuel Paty over alles, maar ze wou hem nooit dood hebben.”

Nog volgens de advocaat werd het meisje door haar medeleerlingen aangespoord om de bewuste versie van de feiten te vertellen aan haar vader. “Sommige van haar kameraden vroegen haar dit woord te brengen, zij voelde dat zij een opdracht had”, zegt Tabula. “Zij wilde over de schande vertellen die sommige van haar kameraden ondervonden, ook al was zij er niet bij.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen