Liepen De Morgen, Mahdi en VSSE in val van Iraanse geheime diensten met valse 'geruchten' over echtgenoot Darya Safai?

Foto: Darya Safai. Liepen De Morgen, Mahdi en VSSE in val van Iraanse geheime diensten met valse 'geruchten' over echtgenoot Darya Safai?

Uncategorized

Liepen De Morgen, Mahdi en VSSE in val van Iraanse geheime diensten met valse ‘geruchten’ over echtgenoot Darya Safai?

Kristof Luypaert

Op 4 maart verscheen op de voorpagina van De Morgen een artikel met als titel: ‘Opnieuw geval van visafraude? Staatsveiligheid waarschuwt voor echtgenoot Darya Safai’. Later op de dag paste De Morgen de titel digitaal aan naar ‘(…) Staatsveiligheid waarschuwt voor geruchten rond echtgenoot Darya Safai’. Naast het artikel staat een grote foto van Darya Safai met haar echtgenoot. In de rechterbovenhoek staat een stempel met daarop ‘De Iran-visa: een onderzoek van De Morgen’. Het artikel spreekt van een nota van de Staatsveiligheid (VSSE) die staatssecretaris Sammy Mahdi midden februari 2021 zou hebben binnengekregen. N-VA Kamerlid Darya Safai vraagt zich af waarom De Morgen en staatssecretaris Mahdi geen rekening hielden met met mogelijke manipulatie door Iraanse geheime diensten.

In de befaamde nota die de Belgische staatsveiligheid ontving zouden “geruchten” vermeld staan over Saeed Bashirtash, echtgenoot van Safai, die zich zou laten betalen hebben voor het toekennen van visa. Als bron verwijst men naar een journaliste in Iran aan wie geweigerd zou zijn hulp te verlenen.

Toen PAL NWS gisteren kennis nam van het artikel drongen we eerst aan op een reactie van Safai. Aangezien die er niet meteen kwam beslisten we de zaak verder te onderzoeken vooraleer het nieuws te brengen.

Advocatenkosten volledig door Saeed betaald

Volgens de krant De Morgen maakte staatssecretaris Sammy Mahdi deze ‘geruchtennota’ inmiddels over aan het federaal parket. Het zou gaan over “geruchten” rond de humanitaire visa van zes Iraanse families (veertien personen) die in september 2020 via de Turkse ambassade zijn aangevraagd. Tegen januari 2021 zijn ze ook goedgekeurd door de Dienst Vreemdelingenzaken. Ook het kabinet van staatssecretaris Mahdi zelf verzette zich niet tegen de toekenning.

Volgens Safai hielp haar echtgenoot deze personen, te vluchten ‘voor het Iraanse schurkenregime’, door hun advocaten- en administratiekosten op zich te nemen. Dat is volstrekt legaal. Overigens zijn enkel de administratieve kosten terugbetaald en nam Bashirtash de advocatenkosten voor zijn rekening.

Safai verduidelijkt: “Het honorarium van de advocaat, meester Bautier, werd volledig door Saeed betaald. Twee van de veertien personen betaalden later het administratieve gedeelte van de kosten terug. De dossiers van vier andere families op de vlucht voor het regime (twaalf personen) waar Saeed hulp aan wilde bieden, zijn voorlopig stilgelegd door staatssecretaris Mahdi.”

Safai en echtgenoot ontvluchtten zelf het Iraanse islamistische regime

Zowel Safai als haar echtgenoot voerden in Iran oppositie tegen het islamistisch dictatoriaal regime van Ayatollah Khameini: “Dat mijn echtgenoot zich het lot aantrekt van Iraniërs in ballingschap hoeft niet te verbazen. Al van in onze tijd in Iran streed hij In 1999 protesteerde ik samen met hem en honderdduizenden anderen in de straten van Teheran, tegen dit dictatoriaal regime. Ik werd naar aanleiding van dat protest gevangen genomen en bracht ongeveer een maand in de cel door. Saeed leefde ondergedoken. Toen ik uiteindelijk vrij werd gelaten (de Iraanse inlichtingendiensten hoopten dat ik hen naar Saeed zou leiden), slaagden we erin het Iraanse regime te ontvluchten en via Turkije in België te geraken, en dit door humanitair hulp.”

Het N-VA Kamerlid van Iraanse origine zegt dat ze tot op de dag van vandaag ontzettend dankbaar is om hier in alle vrijheid hun leven te hebben mogen heropbouwen: “Het is geen geheim dat Saeed en ik ons ook vandaag nog steeds geregeld kritisch uitlaten over het Iraanse regime. Wij laten ons de mond niet snoeren. Hoewel we ons hier in Vlaanderen ondertussen volledig thuis voelen, blijft het vanzelfsprekend een droom om Iran ooit bevrijd te zien van de politieke islam en in alle vrijheid een bezoek te kunnen brengen aan de dierbaren die we er moesten achterlaten.”

Geruchten verspreid door Iraanse geheime dienst

Voor Safai is het duidelijk. Zowel zij als haar man zijn het slachtoffer van een zet van de Iraanse geheime dienst: “Dat er allerlei valse geruchten over mijn echtgenoot en mezelf worden verspreid met de bedoeling ons te beschadigen, komt dus niet meteen als een grote verrassing. Het is een standaard modus operandi van de Iraanse geheime diensten om schadelijke geruchten te verspreiden over kritische stemmen in ballingschap, in de hoop ze zo het zwijgen op te leggen. Het is een gegeven waar we ondertussen mee hebben leren leven.”

Safai stelt meteen ook de werkwijze van De Morgen in vraag: “Dat op basis van die “geruchten” nu ook tendentieuze artikels op de voorpagina van een Vlaamse krant verschijnen, is echter wél nieuw. Toen ik donderdag de titel van het artikel in De Morgen las, dacht ik even dat het een Nederlandse vertaling betrof van een artikel uit de Iraanse regimepers. Nog straffer werd het toen op basis van die geruchten ook de partij waar ik mij politiek voor engageer (N-VA) meteen mee in bad werd gesleurd, hoewel mijn echtgenoot niet eens lid is. Het doet bijna vermoeden dat er politieke motieven hebben gespeeld bij het opstellen van het artikel.”

Ze stoort zich vooral aan de formulering in de titel, waarbij niet alleen tussen de lijnen, maar ook in het slotstuk van het artikel een duidelijke parallel gelegd werd met de zaak rond Melikan Kucam: “De vreemde formulering van de titel op zich (“opnieuw geval van visafraude”, alsof dit ook maar iets te maken heeft met die andere visa-affaire, en “echtgenoot van Darya Safai”, doet al spontaan de wenkbrauwen fronsen. Bovendien associeerde De Morgen ons in het artikel maar liefst zes keer met de naam van Melikan Kucam, terwijl mijn echtgenoot mensen net financieel geholpen heeft om een schurkenstaat te helpen ontvluchten.”

Iraanse wraak voor kritiek Safai in de zaak van terrorist Assadi en dokter Djalali

Volgens Safai vernam ze op 4 maart van een kennis uit de VS dat hij gecontacteerd was door een journalist van De Morgen, om bepaalde geruchten al dan niet te confirmeren: “De kennis leverde ons bewijs dat hij De Morgen erop had gewezen dat het valse berichten betrof vanwege het Iraanse regime.”

“Uit de berichten die mij werden bezorgd blijkt zelfs dat de krant er zich van bewust was dat dit wel eens te maken zou kunnen hebben met onze luide stem rond de zaak van veroordeeld terrorist en diplomaat Assadi en het lot van dokter Djalali. Maar vreemd genoeg wordt op geen enkele manier in het artikel weerspiegeld dat zelfs maar de mogelijkheid bestaat dat de “geruchten” wel eens zouden verspreid kunnen zijn door het Iraanse regime of dat er op zijn minst politieke motieven achter schuil zouden kunnen gaan.”

De krant schrijft enkel dat op sociale media “moeilijk verifieerbare profielen” wijzen op mogelijke mistoestanden, om vervolgens al de geruchten breed uit de doeken te doen.

“Ik mag hopen dat Mahdi niet zelf naar De Morgen is gestapt met die nota van staatsveiligheid”

Safai zegt gechockeerd te zijn door de manier waarop De Morgen deze geruchten “een megafoon heeft geboden”. Ze spreekt van “onbesuisde berichtgeving” en stelt dat zowel aan haar als aan haar echtgenoot enorm veel schade zijn toegebracht: “Als journalisten onbetrouwbare bronnen gebruiken om op de voorpagina een verhaal te fabriceren teneinde een politica met fraude te kunnen associëren, dan is iedere journalistieke deontologie overboord gesmeten. Wat denkt de hoofdredacteur van zulke praktijken? En hoe zal hij die rechtzetten?”

Safai gaat ook in op de vraag van PS-fractieleider Ahmed Laaouej die samenkomst vraagt van de commissie Binnenlandse Zaken, om staatssecretaris Sammy Mahdi over de nota te ondervragen:

Ik verwelkom dit initiatief, en zou dan ook graag vernemen van meneer Mahdi of zijn kabinet al dan niet proactief over deze nota van Staatsveiligheid gecommuniceerd heeft richting De Morgen. Ik mag hopen dat staatssecretaris Mahdi niet zelf naar De Morgen is gestapt met die nota van staatsveiligheid, in de hoop mij te kunnen beschadigen. Hoe kwalijk zou het zijn dat een staatssecretaris een Kamerlid van de oppositie schade tracht te berokkenen op basis van een geruchtennota die gespekt is met leugens vanuit het Iraanse regime? Ik ben een land ontvlucht waar de pers in opdracht van de regering opposanten kapot schrijft. Laat het alstublieft niet waar zijn dat ik opnieuw in zo’n land ben terecht gekomen.

Staatsecretaris Mahdi eist verontschuldiging

In een reactie op de boodschap die Darya Safai verspreidde via Twitter eist staatssecretaris Mahdi verontschuldigingen. Hij neemt het niet dat Safai zich afvraagt of hij gelekt heeft naar De Morgen.

“Uw insinuatie is bijzonder kwetsend. Nadat ik deze week nog alle moeite heb gedaan om hier niet over te communiceren en in eigen partij heb opgeroepen om te zwijgen. Echt waar, hoe durft u? Ik eis een verontschuldiging”.

In een reactie aan PAL NWS laat woordvoerster Sieghild Lacoere nog weten dat de Staatssecretaris een meldingsplicht heeft als er hem bepaalde zaken gemeld worden:

“Dat is geen oordeel over de behandeling van de dossiers of de informatie die hem aangereikt wordt. Enkel kan hij dat niet zomaar op een bureau laten liggen. Zoals herhaaldelijk aan verschillende media bevestigd, is iedereen onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Geruchten blijven geruchten. Wij kunnen en mogen niet oordelen over die geruchten, dat is een zaak voor gerechtelijke instanties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Liepen De Morgen, Mahdi en VSSE in val van Iraanse geheime diensten met valse ‘geruchten’ over echtgenoot Darya Safai?”

Plaats een reactie

Delen